trump clintonováReuters
StoryEditor

Kampaň v USA vrcholí, Trump i Clintonová lietajú medzi nerozhodnutými štátmi

06.11.2016, 16:00
Autor:
ČTKČTK
Viac ako desiatka vyrovnaných štátov ukazuje na dramatické hlasovanie.

Demokratka Hillary Clintonová aj jej republikánsky rival Donald Trump počas posledného víkendu pred utorkovými prezidentskými voľbami navštevovali nerozhodnuté americké štáty, aby presvedčili voličov, že práve oni sú tou najlepšou voľbou pre Spojené štáty. Aktuálne predvolebné prieskumy síce favorizujú niekdajšiu prvú dámu, ale viac ako desiatka vyrovnaných štátov ukazuje na dramatické hlasovanie.

Clintonová sa v zostávajúcich hodinách do volieb chce sústrediť na Nevadu a Michigan, cez víkend už navštívila napríklad Floridu a Pensylvániu. Clintonovej pomáha aj jej rival zo straníckych primárok Bernie Sanders, manžel a exprezident Bill Clinton s dcérou Chelsea či dosluhujúci prezident Barack Obama, podporili ju aj slávne osobnosti ako Kate Perry, Stevie Wonder či Jon Bon Jovi.

Trump sa využívaniu celebrít vysmieva a vyhlasuje, že on sa pri stretnutí s voličmi spolieha sám na seba. Podobne ako Clintonová lieta z jedného nerozhodnutého štátu do druhého, od soboty agitoval na Floride, Colorade a Nevade.

Práve v Nevade sa odohral incident, počas ktorého Trumpa ochranka náhlivo evakuovala z pódia. Falošný poplach vyvolali podľa televízie CNN Trumpovi priaznivci zrejme kvôli jeho republikánskemu odporcovi, ktorý vytiahol protitrumpovský transparent.

S voličmi sa cez víkend stretáva aj Trumpov kandidát na viceprezidenta Mike Pence. Ten dnes v rozhovore pre televíziu Fox News povedal, že kampaň republikánskeho kandidáta uzná volebný výsledok, ak bude jasný. "Podľa mňa tiež obe kampane jasne uviedli, že v prípade sporného výsledku si ponechávajú všetky práva k opravným prostriedkom," povedal Pence.

Trump počas tretej a poslednej debaty s Clintonovou povedal, že výsledok volieb nemusí uznať. Neskôr svoj výrok spresnil s tým, že mal na mysli príliš tesný či pochybný výsledok. V minulosti tiež bez predloženia dôkazov hovoril o možných volebných machináciách.

Podľa dnes zverejneného prieskumu denníka The Washington Post a televízie ABC má Clintonová pred Trumpom náskok piatich percentuálnych bodov, hlas jej dalo 48 percent opýtaných. O štyri percentuálne body vedie Clintonová podľa sondáže denníka The Wall Street Journal a televízie NBC. Náskok Clintonovej je podľa aktuálneho priemeru celoštátnych prieskumov uverejňovanom serverom RealClearPolitics 1,8 percentuálneho bodu.

Do americkej kampane dnes zasiahla škótska prvá ministerka Nicola Sturgeonová, ktorá podporila Clintonovú, hoci európski štátnici obyčajne stoja mimo voľby. Na adresu Trumpa dnes hovoril nemecký prezident Joachim Gauck. Vyhlásil, že Trumpovým problémom je nepredvídateľnosť. Obavy z možného prezidenstva Trumpa neskrývajú ani obyčajní Nemci, podľa prieskumu sa ich viac ako tri štvrtiny obávajú zhoršenia vzťahov medzi Berlínom a Washingtonom.

01 - Modified: 2024-04-28 16:09:49 - Feat.: - Title: Trump si podľa predvolebného prieskumu CNN udržiava pred Bidenom náskok 02 - Modified: 2024-04-28 10:38:59 - Feat.: - Title: Rusko nie je neporaziteľné a Trump nie je čiernobiely, myslí si poľský minister zahraničia 03 - Modified: 2024-04-26 18:41:13 - Feat.: - Title: Som šťastný, že budem debatovať s Trumpom, vraví Biden. Naplánované sú zatiaľ tri prezidentské duely 04 - Modified: 2024-04-26 09:28:55 - Feat.: - Title: Trump poslal odkaz Orbánovi: Prebieha epický boj za oslobodenie našich krajín 05 - Modified: 2024-04-25 19:50:57 - Feat.: - Title: Porota v Trumpovom procese vypočula prvé svedectvo o platbe pornoherečke, vypovedal šéf bulváru
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
03. máj 2024 15:46