StoryEditor

Chirac pripravil ministrov o dovolenku

13.08.2004, 00:00
V lete, v čase tzv. uhorkovej sezóny, sa takmer nič nedeje. A platí to aj o Francúzsku, kde si miestne médiá krátia chvíľu tým, že sledujú, ako dovolenkujú politici. Najmä tým vládnym nie je čo závidieť. Ich faktický šéf, prezident Jacques Chirac, im tento rok nedovolil naplno dovolenkovať.

Vlani sa to totiž vláde nevyplatilo - kvôli dovolenkám nedokázala promptne zareagovať na katastrofické horúčavy, ktoré vo Francúzsku zanechali za sebou takmer 15 000 mŕtvych. "Prajem vám krátke a usilovné prázdniny," zaželal premiérovi a ministrom prezident Chirac a on sám sa vybral na niekoľko týždňov oddychovať na ostrov Réunion. Členovia vlády však museli zostať vo Francúzsku, a to dokonca najviac dve hodiny cesty od Paríža. Aby mohli hneď zasiahnuť, keby sa stalo niečo také ako minulé leto.
Treba povedať, že ministri si vzali prezidentove slová k srdcu a ich tohtoročná dovolenka znesie označenie pracovná. Snažia sa, aby ich bolo vidieť - stretávajú sa s ľuďmi či robia náhodné inšpekcie v svojich rezortoch.
Premiér Jean-Pierre Raffarin odišiel dovolenkovať do Combloux v Hornom Savojsku. Keď však v noci na 5. augusta v susednom Savojsku zahynulo šesť detí pri požiari v jazdeckom stredisku v Lescheraines, o pár hodín bol už na mieste. "Keď som sa dozvedel o šiestej ráno o tomto hroznom požiari, vybral som sa na cestu, aby som vyjadril solidaritu národa so všetkými ľuďmi, ktorých táto dráma zasiahla," povedal Raffarin. Na miesto tragédie prišiel už ráno o deviatej. Zábery zdrveného premiéra v akcii a s mobilným telefónom pri uchu vysielali francúzske televízie dookola. Francúzi tak videli, že politici sa poučili a ozajstné prázdniny nepoznajú.
Tiež minister zdravotníctva Philippe Douste-Blazy v rámci dovolenky pracuje - navštívil v jeden deň osem nemocníc v parížskom regióne a so všetkými zainteresovanými stranami sa na mimoriadnej schôdzke radil, ako postupovať v prípade opakovania sa vlaňajších udalostí. Nezaháľa ani minister vnútra Dominique de Villepin, ktorý sa vybral do horského strediska v Chamonix. Tam skontroloval pripravenosť záchranárov, pilotov vrtuľníkov i horskú políciu. Okrem toho sa minulý týždeň na Raffarinovu žiadosť uskutočnila medzirezortná porada o účinnosti vládnej akcie s cieľom "zaistiť bezpečnosť populácie v letnej sezóne".
Najviac na očiach je však populárny minister financií Nicolas Sarkozy, a nejde pritom iba o jeho každodenné 80-kilometrové jazdy na bicykli. V prímorskom mestečku Arcachon sa stretol s kolegami z miestnej organizácie vládnej strany UMP, v ktorej sa na jeseň chystá prevziať vedenie, a navštívil aj miestnych úradníkov spadajúcich pod jeho ministerstvo. V pondelok ho prišla dokonca "vyrušiť" delegácia poľovníkov, ktorí sú nespokojní s ministrom životného prostredia. Žiadajú ho vymeniť alebo chcú, aby záležitosti lovu a rybolovu prevzal do agendy rezort poľnohospodárstva. Sarkozy im prisľúbil, že žiadosť o preskúmanie výšky poplatkov za povolenku vyrieši najneskôr do konca mesiaca. A čo hovorí aktívny minister na to, že cez prázdniny treba najmä oddychovať? "Minister je ministrom 24 hodín, sedem dní v týždni a celý rok. Ten, kto sa nerád stretáva s ľuďmi, by si mal nájsť inú prácu," citovala Sarkozyho agentúra AFP.
Pre francúzske médiá je akčnosť členov vlády pochopiteľná. Nechcú zopakovať chybu a urobia všetko pre to, aby sa tohtoročné horúčavy zaobišli bez dramatických dosahov. Nie je však núdza ani o uštipačné komentáre. "Chudáci ministri! Blíži sa 15. august a oni ešte nemali ani kúsok dovolenky. Sú však pripravení. Naučili sa svoju rolu, pripravili si správnu mimiku. Už chýba iba zámienka. Ale až doteraz sa leto ukázalo vražedným, ale najmä pre ministerské ambície: nič nenormálne sa nedeje," napísal ľavicový denník Libération.
Tieto obavy však prezidenta Chiraca nemusia zaujímať. Hoci vlani zareagoval na obete horúčav ako posledný, až po návrate z dovolenky v Québecu, ani tento rok sa veľmi nevzrušuje. Oddychuje na plážach Réunionu v Indickom oceáne. Médiá si aspoň všimli, že od jeho nástupu do Elyzejského paláca v roku 1995 je to už jeho tretia letná dovolenka na tomto francúzskom exotickom ostrove.

menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
08. máj 2024 11:39