house of cardsReuters
StoryEditor

Toto je pravá Amerika. Irán ukazuje "realitu" Washingtonu cez známy seriál

13.10.2016, 15:10
Autor:
ČTKČTK
Iránska vláda si neželá, aby americká kultúra ovplyvňovala Iráncov, avšak v jednom prípade urobila výnimku.

Štátna televízia vysiela americký televízny seriál Dom z kariet popisujúci nemilosrdnú prax americkej politiky. Iránski konzervatívci národu môžu hovoriť: Toto je pravá Amerika, napísala agentúra AP.

Kevin Spacey v seriáli spoločnosti Netflix vytvoril postavu poslanca Franka Underwooda z Južnej Karolíny intrigujúceho na ceste do prezidentského úradu. Seriál sa teší v Iráne popularite a poskytuje tiež predstavu o tom, ako pracuje iránska cenzúra - vyškrtala posteľové scény, avšak schválila všetko, čo poskytuje temný obraz silovej politiky v kuloároch Washingtonu, kde sa neštítia ani vraždy.

"Ukazuje to špinu politiky v USA. Na to, aby sa dostali k moci, urobia čokoľvek," vyhlásil študent techniky z teheránskej univerzity Mohammad Kazemi.

Štátny televízny kanál Namájš od konca septembra o jedenástej večer vysiela seriál nadabovaný do perzštiny a nazvaný Cháne púšálí - Slamený dom. Underwood je v tejto prvej sérii členom väčšiny v Snemovni reprezentantov poverený udržiavaním straníckej disciplíny.

Seriál vyvolal v Iráne rozruch

Americké programy sa v Iráne vysielajú zriedka. Iránski predstavitelia o západnej kultúre hovoria ako o dekadentnej a odporujúcej islamu. Vláda blokuje mnoho internetových stránok, ale na druhej strane málokedy vynucuje dodržiavanie zákazu používať na sledovanie televízie satelity. Najmä mladí Iránci sledujú zahraničné programy na internete alebo si obstarávajú filmy a seriály na nelegálne šírených DVD, ktoré sa dajú bežne zaobstarať.

Sedemnásťročná stredoškoláčka Farnaz Rahmáníová si myslí, že štátna televízia chce zaradením Domu z kariet do vysielania ukázať klamstvá amerických politikov. "Pre mňa je to príležitosť stráviť voľný čas s dobrým televíznym seriálom. Možno sa tým televízie snažia získať viac Iráncov na sledovanie iránskych kanálov," povedala.

Seriál komentujú tiež iránske médiá. Webová stránka konzervatívcov Tebnak ocenila Spaceyho za brilantné stvárnenie Underwooda, ktorý spolu so svojou manželkou získava moc pomocou vydierania a zrád. Na sociálnych sieťach sa Spacey a Robin Wrightová, ktorá hrá jeho ženu, objavujú v klipoch, v ktorých sa preberá cesta, ako sa dostať k moci.

Seriál prispieva k žlčovitému poňatiu obrazu amerických politikov šíreným iránskym vedením. Iránci nemôžu Amerike zabudnúť rolu, ktorú zohrala CIA v roku 1953 pri puči a dosadení šáha k moci, ani reakciu USA v dobe islamskej revolúcie v roku 1979, čo vyvrcholilo obsadením amerického veľvyslanectva v Teheráne.

Vystrihnuté intímne scény

Ešte takmer po 40 rokoch najkonzervatívnejší iránski politici označujú USA za Veľkého Satana a obviňujú zo sprisahania kdekoho, od izraelskej tajnej služby Mossad po teroristov z Islamského štátu, podobne ako to so svojimi nepriateľmi robí Frank Underwood.

"Dom z kariet šikovne ukazuje sklamanie z politiky americkej liberálnej civilizácie a to, že za ľuďmi, ktorí tú krajinu riadia, sa skrýva zrada, túžba po moci, promiskuita a zločin," usudzuje konzervatívny internetový server Mešrek.

Vysielanie seriálu povolila iránska vysielacia spoločnosť, ktorej riaditeľa menuje duchovný vodca ajatolláh Alí Chameneí. Stanica Namájš ani vysielacia spoločnosť rozhodnutie zaradiť americký seriál do programovej ponuky nekomentovali a neexistujú ani údaje o tom, koľko ľudí reláciu sleduje.

Známe nie je ani to, aká dohoda bola uzavretá s producentmi. Irán nemá s USA žiadnu dohodu o ochrane autorských práv. Videopožičovňa a televízia Netflix v Iráne nie je dostupná. Táto kalifornská firma oznámila, že nemá celoplošnú licenciu na distribúciu Domu z kariet, a vysielanie seriálu v Iráne nechala bez komentára.

Iránska vysielacia spoločnosť do programu neváhala zasiahnuť. Iránci môžu zhliadnuť všetky pasáže o ceste k moci, avšak intímne scény medzi Underwoodom a mladou novinárkou v podaní Kate Mara boli vystrihnuté.

01 - Modified: 2024-05-01 19:20:00 - Feat.: - Title: USA obvinili Rusko, že na Ukrajine porušuje Dohovor o chemických zbraniach 02 - Modified: 2024-05-01 19:05:00 - Feat.: - Title: Americký dolár pred rozhodnutím Fedu o sadzbách mierne oslabuje 03 - Modified: 2024-05-01 19:55:51 - Feat.: - Title: USA uvalili nové sankcie na stovky subjektov. Týkajú sa aj Slovenska 04 - Modified: 2024-05-01 18:01:10 - Feat.: - Title: Blinken opäť vyzval Hamas, aby prijal dohodu o prímerí a rukojemníkoch 05 - Modified: 2024-05-01 14:19:53 - Feat.: - Title: Blinken vyjadril nesúhlas USA s operáciou v Rafahu, Netanjahu chce napredovať
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
02. máj 2024 06:37