donald trumpReuters
StoryEditor

Zjazd republikánov neprekvapil. Oficiálne nominoval Trumpa do prezidentských volieb

20.07.2016, 07:27
Autor:
ČTKČTK
Vo voľbách 8. novembra sa miliardár stretne s demokratickou súperkou Hillary Clintonovou.

Realitný magnát a miliardár Donald Trump získal na zjazde amerických republikánov v Clevelande podporu väčšiny delegátov a bol tak oficiálne nominovaný za kandidáta republikánskej strany na prezidenta Spojených štátov. Na Trumpovho viceprezidenta republikáni podľa očakávania nominovali guvernéra štátu Indiana Mikea Pencea, uviedli svetové agentúry.

Pre svoju oficiálnu nomináciu potreboval Trump získať podporu najmenej 1237 z celkových 2472 delegátov; podľa prepočtu AP si Trump v primárkach zaistil najmenej 1543 delegátov.

"Je to neuveriteľné a neskutočné. Som na svojho otca veľmi pyšná," reagovala na Trumpová nomináciu jeho dcéra Ivanka. Zjazd vyvrcholí vo štvrtok, kedy republikánsky kandidát vystúpi s prejavom. 

"Je pre mňa veľkou cťou byť republikánskym kandidátom na prezidenta Spojených štátov. Budem tvrdo pracovať a nesklamem vás! Amerika je na prvom mieste," reagoval na twitteri Donald Trump.

Hillary Clintonová v reakcii na nomináciu republikánov vyzvala Američanov, aby ju podporili a zaistili tak, že Trump nikdy neprekročí prah Oválnej pracovne.

Donald Trump následne prehovoril k účastníkom zjazdu prostredníctvom videoodkazu. Uviedol, že je hrdý na to, že sa stal republikánskym kandidátom na prezidenta. Zároveň je pre neho cťou, že spolu s ním kandiduje Mike Pence, ktorý bude "skvelým viceprezidentom", dodal.

Na stretnutí vystúpili so svojím prejavom aj Trumpove deti - dcéra Tiffany a syn Donald Trump Jr. Tí hovorili najmä o jeho osobnej stránke. Ako uviedla mladšia Tiffany, otec ju vždy podporoval a motivoval k najlepším výkonom.

Guvernér štátu New Jersey Chris Christie, ktorý Trumpa dlhodobo podporuje, sa vo svojej reči zameral aj na protikandidátku Hillary Clintonovú. Voličov vyzval, aby pre ňu nehlasovali a potrestali ju tak za jej nekompetentnosť. Bývalá šéfka americkej diplomacie je podľa neho zodpovedná zo zlyhania v Líbyi, Sýrii i ďalších krajinách.

V pondelok vystúpila na republikánskom zjazde Trumpovova manželka Melania. Uviedla, že Donald Trump je tým najlepším kandidátom na prezidenta USA a že predstavuje ten správny a potrebný vzor pre mládež.

Podľa Trumpovej jej muž zastupuje nielen bohatých Američanov, ale aj tých chudobných, rovnako tak belochov či černochov alebo kresťanov, židov a moslimov. Dojatým delegátom tiež opisovala, ako si cení odkaz svojich rodičov a ako sa cíti vo svojej úlohe matky.

Ihneď po jej príhovore sa ale objavili pochybnosti, že si "vypožičala" doslovné pasáže z reči Michelle Obamovej na nominačnom zjazde demokratov v roku 2008. Trumpov volebný štáb to ale poprel.

01 - Modified: 2024-05-08 05:45:25 - Feat.: - Title: Proces s Trumpom v kauze prechovávania tajných dokumentov odložili 02 - Modified: 2024-05-07 16:43:13 - Feat.: - Title: Jej svedectvo bude kľúčové. Pornoherečka Stormy Daniels vypovedala v prípade voči Trumpovi 03 - Modified: 2024-05-07 22:00:00 - Feat.: - Title: Zbraň menom Duda. Pomoc Ukrajine vyjednal u Trumpa on, chvália sa Poliaci 04 - Modified: 2024-05-06 17:07:28 - Feat.: - Title: Sudca pohrozil Trumpovi ​za opakované porušenie nariadenia o mlčaní: Pokuty nepomohli, zvážim väzenie 05 - Modified: 2024-05-06 05:49:33 - Feat.: - Title: Trump kritizoval Bidenovu administratívu. Používa gestapácke postupy, vyhlásil
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
09. máj 2024 02:34