StoryEditor

Putin odvolal náčelníka generálneho štábu

20.07.2004, 00:00
Autor:
ČTKČTK

Ruský prezident Vladimir Putin včera odvolal náčelníka generálneho štábu ozbrojených síl Anatolija Kvašnina. Na toto miesto vymenoval jeho prvého námestníka Jurija Balujevského. Podľa analytikov odvolanie súvisí s júlovým útokom teroristického komanda v Ingušsku.
Špekulácie o Kvašninovom odvolaní sa vystupňovali po tom, čo skupina ozbrojencov prepadla tamojšie najväčšie mesto Nazraň a povraždila takmer stovku obyvateľov. Väčšina z nich patrila k orgánom ministerstva vnútra a k ďalším bezpečnostným službám. Ruskí vojenskí experti poukazovali na to, že išlo o diverznú operáciu, ktorá sa podarila pre chyby Hlavnej výzvednej správy (GRU) generálneho štábu.
Ruské média už dlhší čas poukazovali na to, že Kvašnin bude vybraný ako hlavná "obeť". Noviny Nezavisimaja gazeta minulý týždeň uviedli, že Putin mal po útoku v Ingušsku proti Kvašninovi veľmi tvrdé výhrady a svoju nespokojnosť mu dal najavo pri osobnom stretnutí.
Putin včera prepustil tiež dvoch ďalších vysokých vojenských činiteľov a generála Federálnej bezpečnostnej služby. Prepustili aj veliteľa vojsk ministerstva vnútra, generála Viačeslava Tichomirova, ktorý však sám podal demisiu, veliteľa vojsk severokaukazského okruhu ministerstva vnútra, generála Michaila Labuneca a tiež námestníka riaditeľa FSB Anatolija Ježkova, ktorý sa zaoberal severokaukazským regiónom.
Podpredseda Akadémie pre geopolitické problémy Leonid Ivašov súdi, že "Kvašnin je dnes z väčšej časti zodpovedný za to, čo sa deje na severnom Kaukaze". Zdôraznil, že práve generálny štáb koordinuje činnosť všetkých ozbrojených štruktúr, ktoré pôsobia v tomto regióne. V situácii, keď sa "po ruskom území prechádza celý prápor ozbrojencov", Kvašnin podľa neho mal odstúpiť sám. Armáde totiž vraj spôsobil "nenapraviteľné škody".
Bývalý ruský minister obrany Igor Rodionov však tvrdí, že rozdúchavaním intrigy s Kvašninom sa "Kremeľ snaží zamlčať situáciu v armáde". Poukázal na to, že teroristi zaútočili na juhu Ruska práve v čase, keď prezident a minister obrany sledovali manévre venované likvidácii teroristov na Ďalekom východe.
Kvašnin pôsobil svojho času ako veliteľ vojsk Severokaukazského vojenského okruhu. V roku 1997 bol vymenovaný náčelníkom generálneho štábu a jeho miesto zaujal generál Viktor Kazancev, ktorý neskoršie viedol druhú vojenskú kampaň v Čečensku. O odvolaní Kvašnina sa špekulovalo už pred rokom. Vtedy sa dostal do sporu s ministrom obrany Sergejom Ivanovom pre reorganizáciu raketových vojsk strategického určenia. Ruské médiá to označovali za najväčší konflikt medzi ruskými generálmi za posledných päťdesiat rokov. Vojenskí pozorovatelia dokonca tvrdili, že Kvašnin mal v úmysle dostať Ivanova preč z kresla ministra. Teraz by Kvašnin údajne mohol zaujať miesto jedného zo zástupcov tajomníka Bezpečnostnej rady, poradného orgánu prezidenta, ktorý riadi bývalý minister vnútra Vladimir Rušajlo. Armádne zdroje však uviedli, že generál zatiaľ v armáde zostáva a je podriadený ministrovi obrany Sergejovi Ivanovovi.

menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
27. apríl 2024 19:15