StoryEditor

Registrovaní homosexuáli si môžu adoptovať deti, rozhodol český ústavný súd

28.06.2016, 16:05

Aj zosobášeným homosexuálom patrí právo adoptovať dieťa, rozhodol český ústavný súd. Plénum pätnástich ústavných sudcov v utorok zrušilo ustanovenie zákona o registrovanom partnerstve, ktoré im túto možnosť doteraz zakazovalo. Obsah zrušeného ustanovenia zhodnotilo ako diskriminačné, píše idnes.cz.

Nález sa priamo nevzťahuje k spoločnému osvojeniu, ktoré občiansky zákonník vzťahuje iba na manželské, teda heterosexuálne páry. Ide len o individuálnu adopciu jedným osvojiteľom. Nález teda priamo nedopadá ani na situácie, keď registrovaný partner chce osvojiť partnerovo dieťa. V prípade individuálnej adopcie totiž dochádza zo zákona k zániku príbuzenského pomeru medzi dieťaťom a jeho biologickým rodičom či rodičmi.

Nález je kľúčový nielen pre registrovaných homosexuálov, ktorých je v Česku celkovo vyše 1 800, ale aj pre dvojice, ktoré s registráciou kvôli nemožnosti adopcie otáľali. Doteraz totiž mali možnosť o ňu požiadať iba manželia, partneri a jednotlivci. Podľa ústavného súdu odporoval zákaz adopcií registrovanými partnermi právu na ľudskú dôstojnosť. Z ľudí, ktorých sa týkal, robil ľudí "druhého stupňa", a to bez jasného dôvodu, uviedol súd v odôvodnení.

"V situácii, keď podľa Občianskeho zákonníka platí, že sa manželia, alebo jeden z manželov, môžu stať osvojiteľom, a vo výnimočnom prípade sa ním môže stať aj jedinec, nezistili sme jediný rozumný dôvod, prečo by týmto jedincom nemohol byť niekto, kto žije v registrovanom partnerstve," vysvetlil sudca spravodajca Vojtěch Šimíček.

Podľa nálezu pléna český ústavný súd nemôže prehliadať, že sa mení spolužitie ľudí, že stále viac osôb žije ako singles, nezosobášených párov je skoro rovnako ako zosobášených a rozvod manželstva je vnímaný ako niečo takmer prirodzené. Na druhej strane však zdôrazňuje, že nevidí najmenší dôvod, pre ktorý by mal aj on sám k erózii tradičného poňatia rodiny a jej funkcie aktívne prispievať.

"Z dnešného nálezu nevyplýva právo na spoločné osvojenie dieťaťa, to podľa občianskeho zákonníka naďalej zostáva len manželom. Z ústavného poriadku plynie preferencia manželstva a rodiny a registrované partnerstvo ani iné alternatívne formy spolužitia im nie sú postavené na roveň," zdôraznil.

01 - Modified: 2024-04-03 20:44:40 - Feat.: - Title: Súd v Ugande potvrdil ústavnosť zákona proti homosexualite, zavádza aj trest smrti 02 - Modified: 2024-01-05 11:49:26 - Feat.: - Title: Homosexuálne zväzky v Poľsku? Podľa ombudsmana musia byť uznané 03 - Modified: 2023-12-12 15:31:03 - Feat.: - Title: Poľsko by malo uznať partnerstvá homosexuálov, odporúča Európsky súd pre ľudské práva 04 - Modified: 2023-11-16 09:30:00 - Feat.: - Title: Mnohých Slovákov rozdrapí, no fakty hovoria jasne. Deti v rodinách s dvomi otcami sú lepšie vychované a šťastnejšie 05 - Modified: 2023-11-14 12:00:00 - Feat.: - Title: U náš nemožné, u susedov realita. Rakúsko sa chystá odškodniť v minulosti perzekvovaných homosexuálov, rozdelí im 33 miliónov
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
06. máj 2024 23:27