StoryEditor

Maďarsko proti dvojitému občianstvu

04.08.2003, 00:00

Vzhľadom na reálnu situáciu v Európe sa maďarské ministerstvo zahraničných vecí nezaoberá otázkou dvojitého občianstva. Hovorca rezortu Tamás Tóth týmito slovami reagoval na požiadavku vojvodinských Maďarov. Vojvodinská maďarská demokratická strana začala v júli petičnú akciu so zámerom požiadať Maďarskú republiku o zavedenie dvojitého občianstva pre Maďarov žijúcich na severe Srbska. "Naším hlavným cieľom je získane dvojitého občianstva," vyhlásil predseda strany József Kasza.
V Budapešti sa však táto iniciatíva nestretla s pochopením a rezort zahraničných vecí do Vojvodiny jasne odkázal, že prípadné zavedenie dvojitého občianstva pre vojvodinských Maďarov by mohlo spustiť lavínu podobných žiadostí z ostatných susedných štátov. Štátny tajomník ministerstva zahraničných vecí András Bársony vyhlásil, že etnická príslušnosť nemôže byť kritériom na získanie maďarského občianstva. Podľa hovorcu rezortu Tótha by následne mohli prísť s podobnou žiadosťou o dvojité občianstvo aj Maďari zo Slovenska, z Ukrajiny alebo Burgenlandu. "Máme skúsenosti s reakciami susedných štátov na krajanský zákon a ani Európska únia by so zavedením dvojitého občianstva nesúhlasila. Tento krok by mohol problémy generovať a cieľom maďarskej diplomacie je presný opak: stabilizácia regiónu," dodal Tóth.
Maďarská vláda si je vedomá, že od novembra spôsobí určité problémy vojvodinským Maďarom zavedenie vízovej povinnosti pre občanov Srbska a Čiernej Hory zo strany Maďarskej republiky. "Chápeme obavy Maďarov z Vojvodiny, že po zavedení vízovej povinnosti a po vstupe Maďarska do EÚ sa sťaží ich kontakt s materskou krajinou. Chápeme, že hľadajú riešenie, ale musím povedať, že nehľadajú správnym smerom," dodal Tóth. Hovorca zdôraznil, že Maďarsko rokuje s vládou Ukrajiny a Srbska o zjednodušení vydávania víz pre občanov týchto štátov maďarskej národnosti. Maďarsko by privítalo, keby Maďari žijúci v týchto krajinách mohli dostávať vízum urýchlene, za minimálny poplatok a vízum by platilo na dlhší čas. "Maďarsko by tiež chcelo zbaviť vízovej povinnosti obchodníkov, členov športových a kultúrnych delegácií," vyhlásil Tóth.
Na odmietnutie žiadosti vojvodinských Maďarov okamžite zareagovala maďarská opozícia. "Odmietnutie zo strany vlády sa rovná zrade maďarských národných záujmov. Vláda by mala za každú cenu vyjsť v ústrety žiadosti Maďarov, pre ktorých sa naším vstupom do EU sťaží kontakt s materskou krajinou," vyhlásil poslanec opozičného Maďarského demokratického fóra Sándro Lezsák. Poslanec opozičnej Maďarskej občianskej aliancie FIDESZ Zsolt Németh označil postoj vlády za zbabelý. "Vláda cinicky zradila vojvodinských Maďarov. FIDESZ dvojité občianstvo podporuje," vyhlásil Németh. Podľa opozičného politika sa vláda premiéra Pétera Medgyessyho pri odmietaní tejto legitímnej požiadavky vojvodinských Maďarov skrýva za Európsku úniu. "Ale veď aj Nemecko, Taliansko, Španielsko a Portugalsko ako členské krajiny únie uplatňujú princíp dvojitého občianstva," tvrdí Németh.

menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
05. máj 2024 23:44