19.07.2004, 00:00

Novým talianskym ministrom hospodárstva a financií sa v sobotu stal nezávislý odborník Domenico Siniscalco. Jeho vymenovanie na tento post už taliansky premiér Silvio Berlusconi oznámil prezidentovi Carlovi Azegliovi Ciampimu a ten následne nomináciu schválil. (TASR)

IVyše 2 000 príslušníkov pohotovostných služieb sa včera v strednom Anglicku ponáhľalo na miesto simulovaného plynového útoku v rámci dosiaľ najväčšieho protiteroristického cvičenia v Británii. (TASR)

Iracká národná garda a americké jednotky v Iraku zadržali bývalého vysokopostaveného veliteľa niekdajšej Republikánskej gardy, informovala včera americká armáda. Sufján Mahír Hasan je podozrivý z plánovania a financovania útokov proti Iračanom, irackým bezpečnostným zložkám a mnohonárodným silám v krajine. (TASR)

Hlboké rozpory ohľadom Spojenými štátmi vedeného zásahu v Iraku, ktoré rozdelili Európsku úniu, sú z veľkej časti urovnané. Uviedol to včera v rozhovore šéf zahraničnej politiky EÚ Javier Solana. "Možno nie celkom, stále je tu malá rana. Teraz je dôležité, aby sa konflikt v Iraku skončil dobre... všetci sa na tom zhodujeme," povedal Solana pre španielske noviny El País. (TASR)

Nový šéf palestínskej tajnej polície Músa Arafat včera vyhlásil, že napriek mohutnej vlne protestov proti jeho vymenovaniu nemá úmysel rezignovať z funkcie. "Nepodám demisiu. Jediný, kto ma môže odvolať, je ten, kto ma vymenoval," vyhlásil Músa Arafat, ktorého do funkcie vymenoval v sobotu jeho príbuzný, palestínsky líder Jásir Arafat. (TASR)

Iracký premiér Ijád Alláwí včera zrušil zákaz vychádzania týždenníka al-Hawzá al-Natika, slúžiaceho ako hlásnik radikálneho šíitskeho duchovného Muktadu as-Sadra. (TASR)

Súčasný európsky komisár pre rozšírenie Günter Verheugen, ktorý je hlavným favoritom na post "superkomisára" zodpovedného v budúcej Európskej komisii za ekonomické reformy, má nečakaného vyzývateľa. Ako informovala západoeurópska tlač, o vplyvný post má záujem český zástupca v EK Pavel Telička, zodpovedný za zdravie a ochranu spotrebiteľov. "Mal by som záujem o post podpredsedu komisie zodpovedného za ekonomiku," citoval Teličku bruselský internetový portál EU Observer. (TASR)

Skupina jordánskeho teroristu abú Músy Zarkávího vypísala za hlavu premiéra irackej dočasnej vlády Ajáda Alávího odmenu 285.000 dolárov. Oznámenie bolo včera
zverejnené na islamistickej internetovej adrese. (ČTK)

menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
03. máj 2024 08:43