StoryEditor

Nečasovi hrozí vyšetrovanie. Poslanci rozhodnú o jeho imunite

09.07.2013, 00:00

Zneužitie právomocí verejného činiteľa a podplácanie. To sú dôvody, pre ktoré včera na stôl predsedníčky českej snemovne Miroslavy Němcovej dorazila žiadosť o vydanie premiéra v demisii Petra Nečasa. Požiadal o to totiž vrchný štátny zástupca Ivo Ištván. V tom, aby bol Nečas obvinený, mu však bráni poslanecká imunita.

Zrejme to bude mať súvis s kauzou jeho pravej ruky a šéfky jeho kancelárie Jany Nagyovej a údajnej korupcie poslancov ODS. Petrovi Tluchorovi, Ivanovi Fuksovi a Markovi Šnajdrovi mal poskytnúť úplatok za to, že zložia poslanecký mandát. Úplatkom mali byť vysoké pozície v českých štátnych firmách. „Môžem potvrdiť, že sme požiadali o vydanie poslanca Petra Nečasa,“ povedal pre server IHNED.cz Ivo Ištvan. „Zrejme pôjde o rovnaké obvinenia, ktoré vzniesli aj proti Nagyovej. Je to veľmi očakávaný ťah vyšetrovateľov a štátnych zástupcov,“ skonštatoval pre HN český politológ Oskar Krejčí.

Strohý dokument
Žiadosť sa však na stole Němcovej dlho neohriala. O Nečasovom osude rozhodne najskôr mandátový a imunitný výbor. Žiadosť o jeho vydanie prevzal podpredseda František Dědič z ODS. Podľa neho je dokument strohý, pretože má len 23 strán. „Žiadosť neobsahuje spis, ako sme pri podobných veciach zvyknutí,“ povedal Dědič. Členovia výboru by sa mohli stretnúť 17. júla.

Po rozhodnutí výboru, či odporučí Nečasa na stíhanie, je na ťahu parlament. Nečasovi koaliční partneri však nechcú predbiehať. „Počkám na odporúčanie výboru, ale ja som dosiaľ vždy hlasovala za vydanie každého poslanca, keď sa hlasovalo o zbavení imunity. Pokiaľ sa nepreukáže, že ide o nejakú spolitizovanú kauzu, tak pravdepodobne budem postupovať rovnako,“ povedala pre HN predsedníčka strany LIDEM a bývalá vicepremiérka Nečasovej vlády Karolína Peake.

Kriminalizácia politiky?
Poslanci ODS už skôr avizovali, že za návrh ruku nezdvihnú. „Pravdepodobnosť, že bývalého premiéra vydajú, je malá. Pronečasovská časť snemovne už je na to pomerne dobre pripravená,“ dodal pre HN Krejčí. Naopak opozícia chce, aby sa Nečas obhajoval pred súdom. Či sa tak stane, bude známe až 17. septembra. Dovtedy sa poslanci zrejme nestretnú.

Samotný Nečas sa bráni, že žiadna dohoda s poslancami nebola. „Celá kauza je kriminalizáciou politických rozhodnutí a krokov,“ tvrdí Nečas v tlačovom vyhlásení. Podľa jeho slov je pripravený plne sa obhájiť pred orgánmi činnými v trestnom konaní i pred snemovňou.

menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
28. máj 2024 13:28