StoryEditor

Presne vedeli, kde je nemocnica. Aj tak ju bombardovali pol hodiny, hovorí jej riaditeľ

03.10.2015, 17:08
Autor:
TASRTASR

Škody na nemocnici Lekárov bez hraníc, ktorá pôsobila v severoafganskom meste Kundúz, narastajú. O tom, či bude v budúcnosti ešte poskytovať zdravotnícku starostlivosť, je podľa riaditeľa českej pobočky organizácie Pavla Grubera, ešte skoro hovoriť.

"Nemocnica je skutočne veľmi poškodená. Ak nebude môcť fungovať, tak to bude veľká rana pre celý región, pretože ani vládna nemocnica v Kundúze nefunguje a naša nemocnica bola posledným traumatologickým centrom, ktoré poskytovalo život zachraňujúcu starostlivosť. Pokiaľ nebude fungovať, tak tamojší obyvatelia stratia prístup k zdravotnej starostlivosti," priblížil v telefonickom rozhovore pre TASR.

Posledná potvrdená informácia hovorí o deviatich mŕtvych a 37 zranených ľuďoch, z toho je 19 pracovníkov Lekárov bez hraníc.

V čase útoku sa v nej nachádzalo vyše 100 pacientov a 80 medzinárodných a miestnych spolupracovníkov organizácie, ale nepracoval tam žiadny slovenský ani český lekár. Avšak v nemocnici sa počas jej fungovania vystriedalo niekoľko slovenských aj českých lekárov. "Pracovala tam slovenská anestéziologička, dvaja český chirurgovia. Jeden český chirurg mal odletieť dnes ráno, ale vzhľadom na situáciu, sa jeho odchod pravdepodobne odloží," poznamenal Gruber.

Ako podčiarkol, išlo o bezprecedentný útok, ktorý sa v takejto miere a podobe ešte nestal. Organizácia evidovala napríklad útoky na svoje zariadenia v Sýrii. "Ale tento útok bol bezprecedentný. Bojujúce strany vedeli, kde nemocnica je. Mali GPS súradnice. Dokonca máme správy, že keď začalo bombardovanie, tak sme o tom informovali zástupcov armády, napriek tomu bombardovanie pokračovalo ešte ďalších 30 minút," uviedol Gruber.

Lekári bez hraníc naliehavo žiadajú vysvetlenie, čo sa presne stalo a ako mohlo prísť k podobnej tragédii.

Táto nemocnica je jediným takýmto zariadením v celom severovýchodnom Afganistane, ktoré poskytuje bezplatnú úrazovú starostlivosť. Od pondelka (28.9.), keď Kundúz obsadili bojovníci hnutia Taliban a prepukli tam boje, ošetrila 394 zranených. Väčšina z podľa Grubera mala zranenia na hlave, na končatinách a v oblasti brucha spôsobené guľkami. Zariadenie ako klasické traumatologické centrum ošetrovalo napríklad aj obete dopravných nehôd.

Hovorca síl USA v Afganistane plukovník Brian Tribus povedal, že americká armáda vykonala nálet na bojovníkov hnutia Taliban v Kundúze o 02.15 h, pričom "mohol mať za následok vedľajšie škody na neďalekom zdravotníckom zariadení". Incident je podľa Tribusa predmetom vyšetrovania.

01 - Modified: 2007-10-03 07:27:52 - Feat.: 0 - Title: Investori uprednostnili istotu
01 - Modified: 2024-04-27 07:00:00 - Feat.: - Title: Ukradnutý rádioaktívny materiál z opustenej nemocnice zamoril celé mesto. Medzi mŕtvymi bolo aj šesťročné dieťa 02 - Modified: 2024-04-23 19:17:45 - Feat.: - Title: Izraelská armáda poprela, že pochovala v nemocnici v Pásme Gazy Palestínčanov. Vojaci mali telá len preskúmať 03 - Modified: 2024-04-04 11:27:27 - Feat.: - Title: Pri zámene pacientiek pochybil zdravotník, tvrdí pražská nemocnica. Lekári spôsobili potrat 04 - Modified: 2024-03-28 13:33:11 - Feat.: - Title: Fatálna zámena pacientiek: V Prahe spravili tehotnej žene zákrok, kvôli ktorému potratila. Stalo sa to pri bežnej kontrole 05 - Modified: 2024-03-28 13:34:48 - Feat.: - Title: Potrat namiesto bežnej kontroly. V Česku nastala fatálna zámena
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
27. apríl 2024 19:22