StoryEditor

Jedia trávu či mačky. Ľudia v obliehanom sýrskom meste zomierajú hladom

07.01.2016, 11:44
Autor:
ČTKČTK

V obliehanom sýrskom meste Madaj ľudia umierajú od hladu, mnohí sa živia lístím, trávou a vodou ochutenou korením. Ceny potravín tam dosiahli závratné výšky - kilogram ryže stojí v prepočte 230 eur. Madaj s viac ako 30-tisíc obyvateľmi je v obkľúčení provládnych jednotiek od vlaňajšieho júla a podľa sýrskych ochrancov ľudských práv tam zomrelo hladom najmenej desať ľudí a ďalších 13 zabili míny.

Syrian Town Starving to Death

It's been months since food aid arrived in this Syrian town, and people are starting to die from hunger.

Posted by AJ+ on 6. január 2016

Mŕtvi starci a vychudnuté deti

Potraviny sa nakupujú na gramy, niektorí obyvatelia zabili svojich zvieracích miláčikov a zjedli ich. "Ľudia pomaly umierajú. Kvitnú nám práve izbové rastliny. Včera sme im ostrihali okvetné lístky a zjedli ich. Bolo to ale horké, strašné," povedal denníku The Guardian sociálny pracovník menom Luaj, ktorý pôsobí práve v Madame.

Na internet sa dostali zábery starcov, ktorých zabil hlad, detí vychudnutých na kosť, niektorých tak slabých, že hoci nejde o batoľatá, nemajú silu chodiť a pohybujú sa na kočíkoch.

Podľa Ibráhíma Abbása, ktorý dezertoval z armády, ľudia bez rozdielu pohlavia a veku chudnú až o 20 kilogramov. "Neuvidíte tam dieťa, ktoré by nemalo vpadnuté oči a uprený pohľad hladného človeka," povedal.

Povstalci vlani na jar obsadili veľkú časť územia na severozápade Sýrie vrátane dvoch šiitskych enkláv Fua a Kafrajá v provincii Idlíb. K šiitskej sekte alavitov patrí celé sýrske vedenie. Armáda v odvete obkľúčila Madaj a susedné Zabadání, ktoré bývalo v minulosti jedným z centier protiasadovskej opozície. Obe tieto lokality ležia blízko hranice s Libanonom v governoráte Damask.

"Nie je tu nič na jedenie"

Už niekoľko mesiacov sa rokuje o lokálnom prímerí, ktoré má umožniť vzájomnú evakuáciu ľudí z obliehaných miest. Zatiaľ sa podarilo dohodnúť len evakuáciu ranených a ďalej jednu humanitárnu pomoc. Konvoje sa vlani v októbri rozbehli do všetkých štyroch miest, avšak po niekoľkých dňoch bolo zásobovanie zastavené.

"Videl som ľudí zabíjať mačky a jesť ich, je sa aj lístie zo stromov," povedal Luaj. Za rovnakú horibilnú cenu ako ryža sa predáva aj šošovica alebo cukor. Ľudia vraj padajú od hladu a situácia sa zhoršuje kvôli studenému počasiu. Madaj leží v nadmorskej výške 1300 metrov. Ostreľovači majú z okolitých kopcov mesto ako na dlani, takže sa ľudia nemôžu dostať do lesa pre drevo. Pri pokusoch ich bolo niekoľko zabitých.

Jeden učiteľ z Mada povedal, že blokované sú všetky príjazdové cesty do Madame aj Zabadání a všade je veľa mín. Niekoľko detí, ktoré sa pokúšali natrhať si trávu a zjesť ju, prišlo o nohy alebo ruky.

"Nie je tu už nič na jedenie. Dva dni už pijem len vodu," povedala telefonicky jedna z obyvateliek madam agentúre AFP.

"Už nikoho nežiadame o pomoc. Žiadali sme toľkokrát a nikto nás nevypočul," povedal Luaj.

01 - Modified: 2007-12-30 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: Oprava
01 - Modified: 2024-04-30 10:49:14 - Feat.: - Title: Turistika v Tatrách môže byť aj o jedle. Na týchto horských chatách si vychutnáte najlepší kotlíkový guľáš či parenú buchtu za rozumnú cenu 02 - Modified: 2024-04-12 15:44:28 - Feat.: - Title: V západnej a strednej Afrike čelí hrozbe hladu takmer 55 miliónov ľudí, tvrdí OSN 03 - Modified: 2024-04-05 09:36:59 - Feat.: - Title: Prečo ceny jedla skokovo stúpli? Zdraženie potravín má aj znaky špekulatívnej bubliny 04 - Modified: 2024-03-22 11:00:00 - Feat.: - Title: Bratislavské pekárne, ktoré sa oplatí navštíviť: Tu si dáš sladké pečivo, rímsku pizzu, dobrú kávu aj bagety ako z Paríža 05 - Modified: 2024-03-24 10:00:00 - Feat.: - Title: Trojročné dievča trpí zriedkavou poruchou: Má nutkanie jesť divné predmety. Pochutí si na omietke aj črepinách skla
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
03. máj 2024 01:41