StoryEditor

Hollande chce zdaniť smartfóny aj tablety

15.05.2013, 00:00
Prezident si chce od ľudí vypýtať za kúpu nových prístrojov 86 miliónov eur ročne.

Francúzsky prezident Francois Hollande prišiel s novým plánom, ako získať peniaze do štátnej pokladnice. Už od jesene chce zdaniť novo zakúpené smartfóny, elektronické čítačky a tablety schopné prístupu na internet. Tzv. kultúrnou daňou chce vykompenzovať straty, ktoré v poslednom období zaznamenáva francúzsky hudobný a filmový priemysel.

Hollandova socialistická vláda by každý nový prístroj pri jeho kúpe zdanila postupne až štyrmi percentami z predajnej ceny. „Do štátnej pokladnice by vďaka tomu ročne pribudlo 86 miliónov eur navyše,“ vypočítal rezort financií v Paríži.

Nová daň od novembra
Právnici upozorňujú, že o daňovom zaťažení rozhoduje každá členská krajina Európskej únie samostatne. Ak sa teda Hollande rozhodne zdaniť produkty svetových výrobcov Apple, Samsung či ďalších, Európa proti tomu nebude môcť zasiahnuť.

Iná situácia by nastala, ak by sa Francúzi k jednotlivým výrobkom stavali diskriminačne. Napríklad by zvýhodnili niektorú konkrétnu značku alebo poškodili jednotný trh EÚ. Vtedy by sa do veci mohla zapojiť európska justícia. „O tom, že ide o diskrimináciu, by však musel rozhodnúť Európsky súdny dvor. Na ten by sa najskôr musel obrátiť niektorý z výrobcov,“ povedal pre HN právnik Peter Stodola.
O novej dani rozhodne prezident Hollande budúci mesiac, definitívne by mohla začať platiť v novembri.

 

Lukratívny biznis
O tom, že v prípade smartfónov či tabletov ide skutočne o lukratívny biznis, svedčia čísla. V Európe sa v súčasnosti používa asi 250 miliónov smartfónov. Podľa prieskumu spoločnosti Google dokonca vo Francúzsku smartfón používa každý druhý dospelý človek, teda asi 25 miliónov ľudí.

Okrem viac peňazí do ekonomiky si však od nového opatrenia Hollande sľubuje aj efektívnejší boj proti internetovému pirátstvu. „Spoločnosti vyrábajúce tablety a smartfóny musia byť pripravené venovať časť výnosov z predaja na podporu tvorcov kultúrnych obsahov,“ vyhlásila francúzska ministerka kultúry Aurelie Fillipettiová.

Prezident poveril vyhotovením plánu bývalého riaditeľa francúzskej štátnej televízie Canal Plus Peirra Lescura. Ten vypracoval zoznam 75 návrhov, ktoré prihliadali na najmodernejšie technológie. 

menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
19. máj 2024 12:52