StoryEditor

Merkelová klame, Tsipras zavádza

16.07.2015, 00:00
Predseda SaS a europoslanec Richard Sulík pre HN:

V čase, keď Gréci oslavovali, zvyšok Európy sa chystal na humanitárnu pomoc Grécku. Toto všetko sa deje v rámci procesu, ktorý nazývame európska integrácia. Na akej planéte sme sa to ocitli?

To je dobrá otázka. Na divnej. V tejto hre neexistuje dobrý a zlý alebo jednoznačné pozície. Gréci neoslavovali to, ako sa im darí. Oslavovali to, že odmietli diktát Trojky. To, čo tam už päť rokov predvádzala, sa nedá nazvať inak ako diktát, a ja to dokonca nazývam ekonomický teror. Oni riešia dlhy ešte väčšími dlhmi. To sa ide udiať aj teraz. Gréci v referende povedali jasné nie a to bol dôvod na skromnú oslavu, oni si potrpia na hrdosť.

To, že tie dlhy sa nikdy nesplatia, je realita bez ohľadu na ich referendum. No ak sme celý čas len od našich bánk odkupovali ich pohľadávky voči Grécku, dá sa potom povedať, že sme Grécku nejako pomohli?

Určite sme mu nepomohli významne. Veľa peňazí sa cez Grécko „otočilo“, ale veľmi málo zostalo priamo u nich. No Európska únia Grécku predtým pomohla dosť, od vstupu do únie v roku 1981 dostali 200 miliárd eur na eurofondoch. Vidíte, kam to vedie. Do veľkej miery sa rozkradnú, časť sa zle investuje, časť deformuje podnikateľské prostredie. Nedá sa povedať, že by akýkoľvek druh peňazí Grécku pomohol. Namieste je však otázka, kde z neba spadlo, že máme Grécku pomáhať, v každej krajine predsa vládnu ľudia, ktorých si občania zvolili. Keď si zvolia socialistov, populistov a zlodejov, tak sa tak aj budú mať.

Len na okraj dodám, že medzitým na tejto otázke na Slovensku padla vláda. Dopovedali nám posledné skúsenosti čosi o tom, prečo vlastne padla?

Dnes už je väčšine ľudí zrejmé, že spojenie hlasovaní o dôvere vláde bola čistá hlúposť. Nikto iný to nikdy nespojil. V piatok sa bude v Nemecku hlasovať o treťom balíku záruk pre Grécko a Merkelovej ani nenapadlo, že by spojila hlasovania, lebo vie, že s takým niečím sa nehazarduje. Pritom až sto poslancov z jej klubu za ten balíček možno hlasovať nebude. Iveta Radičová urobila fatálnu chybu.

Šlo vtedy o Grécko?

Nebol to primárny dôvod. Ale nemohla za to primárne Radičová. Keby šlo Miklošovi a najmä Dzurindovi o to, aby prešiel euroval, spojili by sa so Smerom. Euroval bola len zámienka. Dzurinda šiel po Radičovej ako po údenom a po nás tiež. Myslel si vo svojej pýche a neomylnosti, že zabije dve muchy jednou ranou. Na nás si vylámal zuby. Myslel si, že budeme lipnúť na stoličkách, ako lipne on. Lipol. Už teraz nelipne. V minulosti mu s SOP a ANO presne táto hra vyšla.

Pred pár dňam...

Tento článok je určený iba pre predplatiteľov.
Zostáva vám 85% na dočítanie.
01 - Modified: 2007-07-24 11:36:00 - Feat.: 0 - Title: Armáda USA ostane v Iraku do polovice roku 2009
01 - Modified: 2024-04-26 22:00:00 - Feat.: - Title: Jana Kirschner: V Británii sa mi vyčistili hodnoty. Tu vláda robí likvidačné opatrenia proti kultúre a ľuďom 02 - Modified: 2024-04-27 09:01:43 - Feat.: - Title: ROZHOVOR: Účasti na eurovoľbách by pomohlo spájanie hlasovaní. V Belgicku chodí voliť takmer 90 percent ľudí 03 - Modified: 2024-04-27 12:00:00 - Feat.: - Title: Po Slovensku anonymne ukrývajú peniaze na verejných miestach. Jeden fanúšik nás sledoval, hovorí dvojica z projektu Cash catch 04 - Modified: 2024-04-25 07:56:22 - Feat.: - Title: Seriál HN Chcem byť exportér: EXIMBANKA SR zvýhodňuje financovanie exportu v náročných časoch 05 - Modified: 2024-05-02 09:00:00 - Feat.: - Title: Veľký záujem je o bývanie mimo Bratislavy či v Tatrách, tvrdí realitný maklér pre HN (rozhovor)
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
03. máj 2024 09:36