StoryEditor

Slovák vyzval na bojkot časti parlamentných volieb v Maďarsku

24.01.2014, 09:46
Autor:
tasr, stltasr, stl

Slovák žijúci v Maďarsku Imrich Fuhl vyzval príslušníkov slovenskej menšiny na bojkot národnostnej časti aprílových parlamentných volieb v Maďarsku. Ak sa totiž príslušník minority zaregistruje na národnostné parlamentné voľby, automaticky stráca možnosť hlasovať za celoštátne listiny politických strán, spresnil Fuhl pre TASR dôvod bojkotu.

"Pre mnohých je pochopiteľne vážnym problémom, že ak sa zaregistrujú na národnostné parlamentné voľby, automaticky stratia možnosť hlasovať na celoštátne listiny politických strán. Problematická je aj samotná registrácia národnostných voličov," povedal Fuhl.

Podľa neho zrejme nie náhodou aj Benátska komisia a Úrad pre demokratické inštitúcie a ľudské práva (ODIHR) vyjadrili postoj, že by bolo lepšie, keby národnostní voliči nemuseli byť pred voľbami registrovaní a bola by im ponechaná možnosť výberu medzi národnostnou a straníckymi listinami v deň volieb.

Navyše, je podľa jeho slov úplne zavádzajúce nazývať voľbami národnostnú časť parlamentných volieb, pretože v skutočnosti o ozajstné voľby vôbec nejde - nanajvýš o hlasovanie, potvrdenie delegovaného poverenca, "kvázi poslanca".

Predseda Celoštátnej slovenskej samosprávy v Maďarsku (CSSM) Ján Fuzik v tejto súvislosti pre TASR povedal, že národnostné menšiny registrované v Maďarsku, teda aj Slováci, môžu voliť obvodných kandidátov politických strán.

"Nie sme vylúčení z toho, aby sme formovali stranícku politiku, ale na celoštátnej listine si musíme vybrať, či hlasujeme za listinu niektorej politickej strany, alebo za našu slovenskú národnostnú listinu," konštatoval Fuzik.

Podľa neho sa príslušníkom menšín zdá, že strácajú jeden hlas, a menej si uvedomujú, že vlastne získajú jeden ďalší, jeden úplne nový - hlas národnostný.

Fuhl tvrdí, že pri zostavovaní päťčlennej kandidačnej listiny slovenskej menšiny bola ignorovaná občianska sféra, slovenské spoločenské organizácie. "Hlasovať je totiž možné iba za listinu zostavenú CSSM, teda už zboru, ktorý už bol raz zvolený.

"Podstatou demokratických volieb je možnosť slobodného výberu spomedzi rôznych alternatív, v našom prípade však môže existovať iba jediná listina s jediným možným víťazom. Asistovať takémuto spôsobu volieb je nielen ponižujúce, nedôstojné, ale aj nezodpovedné," dodal Fuhl.

Členom Klubu poslancov Spolu - 14-tim poslancom 29-členného Valného zhromaždenia CSSM - podľa jeho slov nezostáva nič iné, ako bojkot národnostnej časti parlamentných volieb v Maďarsku, ktorý začali tým, že 18. januára 2014 sa kolektívne nezúčastnili zasadnutia VZ CSSM, na ktorom slovenská samospráva schválila volebnú listinu.

Fuhl poznamenal, že zmenou maďarskej ústavy a volebného zákona sa nenaplnili očakávania menšín na plnoprávne parlamentné zastúpenie. Pripomenul, že na fóre 17. januára v Mlynkoch s bývalým maďarským ombudsmanom Jenöom Kaltenbachom sa drvivá väčšina prítomných účastníkov srbskej, nemeckej a slovenskej národnosti zhodla na tom, že ponúkaný spôsob parlamentného zastúpenia menšín je nedostatočný a nefunkčný.

Účastníci fóra tiež kritizovali nepomer v starostlivosti maďarskej vlády o Maďarov v susedných štátoch a o národnostné menšinové komunity žijúce na území Maďarska.

"Zaznel názor, že týmto krokom akoby vymenili voličské hlasy menšín v Maďarsku za voličské hlasy zahraničných Maďarov, od ktorých sa očakáva, že budú spoľahlivejšie podporovať terajšie vládne strany," uzavrel Imrich Fuhl.

01 - Modified: 2005-12-18 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: Ojedinelý projekt
01 - Modified: 2023-12-12 12:16:50 - Feat.: - Title: Populárny módny reťazec prestrelil. Jeho nová kampaň si údajne robí srandu z obetí vojny v Gaze 02 - Modified: 2023-02-10 14:52:14 - Feat.: - Title: Česko je proti účasti Rusov a Bielorusov na Olympijských hrách v roku 2024, ale bojkotovať hry nebude 03 - Modified: 2022-04-04 14:57:53 - Feat.: - Title: Bugár po voľbách v Maďarsku pre HN: Môžete hocičo vytiahnuť na Fica, ale nikdy neurobil to čo Orbán 04 - Modified: 2022-04-04 13:32:10 - Feat.: - Title: Orbánovo silové pole môže stiahnuť aj Fica 05 - Modified: 2022-04-04 05:40:23 - Feat.: - Title: Bojovali sme proti Sorosovmu impériu, vyhlásil Orbán. Za svojho oponenta označil aj Zelenského
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
04. máj 2024 23:35