StoryEditor

Násilie patrí v Afganistane k bežnej realite

10.07.2013, 00:00
Analýza o Afganistane: Hoci sa o pokoj v krajine starajú afganskí vojaci, množia sa aj útoky z ich radov.

Streľba, výbuchy a neustále nebezpečenstvo. To je každodenný obraz života v Afganistane. Bezpečnostná situácia v krajine je dlhodobo vážna a afganskej vláde sa nedarí zabezpečiť pokoj v krajine. „Násilie tu, žiaľ, patrí k akejsi výbave niektorých opozičných skupín. Smrť civilistu v autobuse alebo vojaka medzinárodných vojenských jednotiek je vnímaná ako každodenná záležitosť,“ povedal pre HN Mário Straka, projektový manažér Človeka v ohrození v Afganistane.

V krajine sa za týždeň udejú priemerne tri samovražedné útoky. Napriek tomu, že poriadok majú od júna pod palcom afganskí vojaci, neustále vzrastá počet útokov aj z ich radov. „Vedia, že hlavnou úlohou spojeneckých vojakov je vycvičiť lokálnu afganskú armádu. Talibovia využili spôsob, ako sa dostať do vnútra veľkých opevnených základní, a tam škodiť,“ povedal pre HN expert na Afganistan Pavel Přikryl.

Zlý systém náborov
Problémom však môže byť aj fakt, že jednotky armády či polície nie sú v najlepšom stave. „Incidenty by sa však dali nejakým spôsobom regulovať. To, že sa stávajú a budú sa stávať, je riziko ‚podnikania‘,“ povedal pre HN český bezpečnostný expert Jakub Kulhánek. Zabrániť by sa tomu podľa neho sčasti dalo tak, že by sa pre tieto zložky našlo viac penazí. Môže za to možno aj zlý systém náborov. „Výber vojakov by mal prebiehať omnoho starostlivejšie“, dodal Kulhánek.

Spojeneckí vojaci odovzdali velenie nad krajinou miestnej armáde len v júni. Od začiatku misie, ktorú odštartovala rezolúcia Bezpečnostnej rady OSN v decembri 2001, do júna tohto roku na misii v Afganistane zomrelo vyše 3 200 vojakov spojeneckých síl. Infiltrovaní extrémisti zabili od roku 2007 až 100 vojakov.

Stabilizácia krajiny
Dnes spojenci už len asistujú afganským vojakom. Okrem výcvikov ešte poskytujú svoje helikoptéry na záchranu zranených. Od začiatku misie ISAF sa starali o bezpečnosť v Kábule a neskôr aj v celej krajine. Ich cieľom bolo postupne rozširovať právomoci centrálnej vlády. „Tieto kroky mali stabilizovať krajinu, aby neposkytla zázemie pre nepriateľov USA. V lokálnej rovine však intervencia priniesla aj ekonomický rozmach a pokrok, “ tvrdí Přikryl. Podľa neho do Afganistanu plynú obrovské finančné prostriedky. „Nie je to len o vojakoch, ale aj o charite. Sú tam síce incidenty a útoky, ale bežným ľuďom v meste sa darí lepšie, než pred desiatimi rokmi,“ dodal Přikryl.

V súčasnosti je v krajine prítomných 97-tisíc príslušníkov misie ISAF z 50 krajín, z toho asi 60-tisíc je Američanov. Minulý rok tu ešte bolo 140-tisíc vojakov, tí sa však postupne stiahli. Po roku 2014 by mali byť zrejme všetci preč. Naopak, Afganci mali pred šiestimi rokmi len 40-tisícovú armádu, dnes majú naporúdzi 350-tisíc vojakov.

menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
28. máj 2024 07:55