StoryEditor

Barrosa má nahradiť Tusk

17.05.2013, 00:00
Euroľudovci navrhujú na čelo komisie poľského premiéra Donalda Tuska.

Poľský premiér Donald Tusk je najvážnejším favoritom na jeden z najvyšších postov v Európskej únii. Mal by totiž vymeniť Josého Manuela Barrosa na poste šéfa Európskej komisie. Novinárom to povedal jeden z najpovolanejších zdrojov – šéf ľudovcov v Európskom parlamente Joseph Daul. „Tuskovo meno začalo rezonovať už minulý rok. Je horúcim kandidátom,“ povedal včera francúzsky politik Daul v Drážďanoch. Práve v tomto nemeckom meste sa začalo zasadnutie Európskej ľudovej strany, ktorá má najsilnejšiu frakciu v europarlamente.

Podpora Nemcov
Tusk je favoritom aj napriek tomu, že jeho krajina nepatrí práve medzi hlavné motory európskej integrácie. „V každom prípade by to bolo dvojité prekvapenie, pretože by sa stal predsedom najvyššieho výkonného úradu Európskej komisie človek mimo eurozóny. A práve problémy eurozóny sú tými najväčšími v únii. Navyše by komisii prvý raz šéfoval človek z nového členského štátu. To by bol veľký prelom,“ povedal pre HN expert na Poľsko Juraj Marušiak.

Európska ľudová strana by mohla obsadiť post šéfa komisie, ak sa jej podarí vyhrať blížiace sa voľby. Tie sa budú konať na budúci rok.
Úspech európskych ľudovcov bude vo veľkej miere záležať od výsledku volieb v Nemecku. Tie rozhodnú o tom, či pri moci v Berlíne zostane kresťansko-demokratická kancelárka Angela Merkelová.

Práve šéfka nemeckej vlády by bola silným hráčom v prospech Tuska. „Kandidatúra Tuska by europolitiku vyniesla na úplne inú úroveň,“ vyjadril sa pochvalne na adresu poľského premiéra aj Manfred Weber, podpredseda europarlamentu z radov nemeckých kresťanských demokratov.

Poliaci sú v kurze
Donald Tusk však nie je jediným Poliakom, ktorého meno rezonuje v európskych kuloároch. Často sa spomína aj poľský minister zahraničných vecí Radoslaw Sikorski. Ten by mohol vymeniť Britku Catherine Ashtonovú v kresle šéfa európskej diplomacie. „Pre Poľsko by to znamenalo vysokú prestíž. Najmä pre vládnu Občiansku platformu, ktorá sa snaží zlepšiť svoju pozíciu u voličov. Ale či bude poľský premiér aj budúcim šéfom komisie, to závisí od mnohých faktorov. Ak ho nakoniec nepodporí Nemecko a Francúzsko, má iba veľmi malú šancu,“ dodal Marušiak.

menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
19. máj 2024 14:18