StoryEditor

365 dní v Rusku: keď došlo jedlo, vodka zlacnela

11.08.2015, 00:00
Krajina má za sebou 365 dní bez dovozového jedla. Pomohli si vinárstva i výrobcovia alkoholu. Najviac utrpel bežný spotrebiteľ.

V Moskve učím angličtinu, sledovať prejavy embarga som sa rozhodla z prostého dôvodu. Prekážalo mi, ako západní spravodajcovia opisovali hlavne prázdne regály v ruských obchodoch. Ruskí novinári zase prezentovali antisankcie ako skvelú možnosť pre krajinu. Ani s jedným som nesúhlasila a chcela som presnejšie zachytiť realitu. Počas celého roka som navštevovala obchody, supermarkety, pouličné trhy, reštaurácie, bary, krčmy, festivaly, hovorila s radom ľudí. A to nielen v Moskve, ale aj v Novosibirsku, Jekaterinburgu, vo Volgograde, v Nižnom Novgorode a ďalších mestách či dedinách. Všetko som zaznamenávala na facebookovom profile nazvanom 365 Days of Russian Ban On Food. Tu si môžete prečítať, ako sa situácia s jedlom v Rusku vyvíjala.

August: prázdne regály

Zákaz vlani v auguste spôsobil, že Rusi sa začali o potraviny viac zaujímať. Keďže embargo prišlo nečakane, predajcovia stratili pôvodného dodávateľa takmer cez noc. Výsledkom boli naozaj často prázdne regály obchodov a tiež prvé pokusy pašovania zakázaných potravín do krajiny. Avšak vláda sa nezastavila, do konca mesiaca zavrela dvanásť pobočiek rýchleho občerstvenia McDonald's, obvinila pálenicu JackDaniel 's z výroby nekvalitnej whiskey a zákaz rozšírila aj o určité ukrajinské pivá, vína a tvrdý alkohol.

September: mesiac zhnitého ovocia

September sa stal mesiacom zhnitého ovocia a zeleniny, ktoré zaplnili prázdne miesta na pultoch niektorých supermarketov. V tomto období nebol príjemný pohľad ani na sekciu mäsa a mliečnych produktov, kde chýbal hlavne výber syrov a mlieka. Vláda medzitým vyšetrovala aktivity charity Ronald McDonald House, uzavrela ďalších desať pobočiek McDonald's, pokutovala moskovskú pobočku Burger King 100-tisíc rubľami (asi 1 420 eur) za porušenie bezpečnej manipulácie s potravinami. A rozšírila embargo, tentoraz o všetky ukrajinské sladkosti. 

Október: prichádza krokodíl

V októbri sa situácia s ovocím a so zeleninou čiastočne zlepšila, objavil sa však nový problém: mliečne produkty a mlieko. Kvôli pachuti ruského mlieka, ktorej sa človek nemohol zbaviť dlho po požití, to nebol ani pred embargom produkt, ktorý by sa dal odporučiť. Teraz sa navyše vyskytovalo na pultoch v minimálnom množstve alebo už pokazené. Začal tiež rásť počet pokusov o pašovanie zakázaných potravín, pohraničníci v októbri evidovali vyše 800 prípadov. Ruská kontrola bezpečnosti potravín povolila dovoz krokodílieho mäsa z Filipín ako náhrady za bravčové a hovädzie, a zároveň zrušila embargo z roku 2004 na dovoz bravčového z Číny (Rusko ho zaviedlo kvôli častým chorobám zvierat). Ceny potravín rástli, aj napriek tomu vláda ďalej rozšírila zákaz o bravčové a teľacie vedľajšie produkty, droby, tuk, všetko mäso z Moldavskej republiky a zeleninu a ovocie z Ukrajiny.

November: kde je pohánka?!

V novembri vypukla pohánková panika. V niektorých regiónoch cena obľúbenej ruskej prílohy vzrástla až o 80 percent. Prichádzali správy o zdražovaní cestovín (cena hrubej múky bola o 70 percent vyššia ako pred mesiacom) a slnečnicového oleja (drahší o 15 až 23 percent). Pozitívne informácie dorazili aspoň z malej dediny Solonovka, kde miestne celebrity Alla a Alexander Kokorinovci začali vyrábať kozí camembert. A čo na to vláda? Tá opäť rozšírila embargo o syry z Ukrajiny a hovädzie klobásy, párky, pečené a predkrájané mäso z desiatich európskych krajín.

December: vodka je stálica

Pred Vianocami Rusko postihli dramaticky rastúce ceny potravín: čerstvé paradajky stáli o 34,5 percenta viac ako pred embargom, uhorky zdraželi o 20,7 percenta a zemiaky o 12,6 percenta. Prezident Vladimir Putin však znížil daň na vodku, jej cena sa teda ani v najhoršom bode krízy nezmenila. Do podpory alkoholu sa pustila aj poslanecká snemovňa, ktorá čiastočne zrušila zákon z roku 2012 obmedzujúci jej reklamu. Do televízií a rádií sa tak vrátili reklamy na alkohol miestnej výroby. Vianočné prázdniny sa prejavili vo výkonnosti úradníkov a tí tento mesiac len spresnili zákaz na nemecké kuracie a hovädzie z Talianska, Maďarska a Čiernej Hory.

Január: vracia sa sovietske jedlo

Nový rok priniesol na pulty obchodov sovietske produkty (napríklad syr Družba), nezvyčajne vysokú infláciu a vlnu kontrol cien v supermarketoch. Tie odhalili, že ceny základných potravín vzrástli o 10 – 150 percent. Na nepríjemnú situáciu si v januári sťažovali aj poslanci. Tým v štátnej kantíne zdražela populárna sladká kaša o 150 percent. Avšak sankcie sa naďalej rozširovali, v prvom mesiaci roku 2015 sa k zakázaným produktom pridala ukrajinská soľ.

Február: predčasná radosť

Na začiatku februára hlásilo päť veľkých ruských výrobcov potravín víťazstvo nad krízou. Krajina sa na chvíľku zaradovala. Na konci februára bol však pri múroch Kremľa zastrelený kritik prezidenta Boris Nemcov. Tragická smrť rozpútala ostrú politickú debatu a priniesla otázky týkajúce sa mnohých počinov vlády. K lepšiemu sa však nezmenilo takmer nič, rozhodne nie v prípade jedla. Pozitívne azda bola len dohoda popredných ruských predajcov potravín o zmrazení cien dvadsiatich najpredávanejších produktov na dva mesiace. A tiež vyhlásenie niektorých ruských zákonodarcov, že potravinové embargo poškodzuje ruský ľud, so žiadosťou o jeho zrušenie a obmedzenie právomocí prezidenta (neskôr dostali pokarhanie).

Marec: pirohy bez syra

Marec sa v podstate stal symbolom celého embarga. Ľudia si síce často kupovali pouličné jedlo za rovnakú cenu, ale jeho kvalita bola dvakrát horšia (napríklad kyjevský piroh bol ešte na začiatku embarga preplnený syrom a mäsom, v marci chýbal syr, z mäsa zostala slabá vrstva). Rad prišiel aj na výkriky zmäteného vlastenectva, ako napríklad nápisy v obchodoch so zlacneným tovarom, ktoré hlásali:„Naša odpoveď na sankcie.“ Oko nejedného pivára nezostalo suché pri zistení, že cena piva dosiahla sedemnásťročný rekord.

Apríl: invázia českých paštét

Úsmev u miestnych Čechov pre zmenu vyčarila invázia českých paštét. Krajanku bolo vidieť v obchodoch, ako je Sedmoj Kontinent, Viktoria alebo Naš supermarket. Prezidentov priateľ a slávny ruský režisér Nikita Michalkov spolu s obchodným partnerom a bratom Andrejom Končalovským dostali od štátu prísľub, že im pomôže financovať ich ruský fast food Jemedoma. Bývalý moskovský starosta Jurij Lužkov sa v apríli ponúkol ako dodávateľ mäsa a obilia.

Máj: syry bez mlieka

Prvého mája vstúpil do platnosti nový zákon, ktorý zakazoval predaj alkoholických energetických nápojov. Ten nepotešil predovšetkým mladšiu generáciu. Radosť neprinieslo ani zablokovanie troch webových stránok stále ponúkajúcich niektoré západné produkty. Testy mliečnych produktov priniesli ďalšiu ranu: iba 50 percent z nich obsahovalo mlieko. Avšak niektoré ruské spoločnosti si nemohli sťažovať, vinárstvo Ariant expandovalo o 40 percent, ruské syrárne zvýšili produkciu o 30 percent.

Jún: sú tu šašlikové párty!

V lete začali vyzerať moskovské ulice podstatne lepšie. V júni sa vyrojili festivaly, šašlikové večierky a také potrebné automaty na nápoje či jedlo. Nanešťastie opäť zasiahla vláda a rozšírila embargo o spracované ryby – napríklad šproty – z Estónska a Lotyšska. Diskutovalo sa aj o novom zákaze dovozu zmrzliny z EÚ a ďalších štátov.

Júl: rímske slávnosti

Rad v Rusku žijúcich cudzincov, ktorí doteraz z krajiny neodišli, si odchod z Ruska naplánovali na júl. A práve tento letný mesiac sa zdalo, že sa všetko zlepšuje. Mnohí nahlas hovorili:„Práve teraz, keď odchádzam, sa to tu zlepšuje...“ Lenže pouličné slávnosti v rímskom štýle nezakryli realitu, ktorá bola taká, že 22 miliónov Rusov žilo v chudobe a kurz rubľa k americkému doláru sa prepadol v porovnaní s vlaňajškom o 40 percent. Navyše sa znovu začali rojiť bizarné zákony, ako zákaz žuvania žuvačiek v lietadlách nízkorozpočtové spoločnosti Pobieda.

August: ceny sa stabilizujú

Je tu znova august a Rusko „oslavuje“365 dní potravinových antisankcí, ktoré na seba samo uvalilo. Našťastie sa ceny potravín konečne začínajú stabilizovať, niekedy dokonca klesať. Azda tento trend vydrží aj cez dlhú a krutú zimu, aby chudobnejší Rusi nestrádali. Aká bude? Ťažko povedať, keďže prezident Putin potravinové antisankcie predĺžil o ďalší rok.

01 - Modified: 2007-08-17 10:01:00 - Feat.: 0 - Title: Príjmy TÚ v roku 2008 by mali dosiahnuť 374 mil. Sk
01 - Modified: 2024-04-27 22:00:00 - Feat.: - Title: Patrí medzi najbohatšie regióny Španielska. I preto Katalánsko na nezávislosť zatiaľ len čaká (reportáž) 02 - Modified: 2024-03-18 11:06:29 - Feat.: - Title: Tiché hlasy z Krymu: Rusko nám postavilo diaľnice, ale hrobov pribúda 03 - Modified: 2024-03-06 23:00:00 - Feat.: - Title: Niektoré misie hraničia so samovraždou. Rusi strieľajú aj po zdravotníkoch, hovorí ukrajinský vojak 04 - Modified: 2024-02-25 07:00:00 - Feat.: - Title: Exotické zvieratá, miesta, nezabudnuteľné zážitky a jedlo: Vitajte na ostrove tisícok tvárí a večnej jari 05 - Modified: 2024-01-10 06:49:46 - Feat.: - Title: Z Ceausescovho chudobinca Európy sa stáva tiger Balkánu. Čo ho ženie k prosperite?
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
02. máj 2024 16:57