StoryEditor

Ukrajinskí vojaci odchádzajú z Krymu. Kyjev prišiel o ďalšiu loď

24.03.2014, 11:14
Autor:
tasr, stltasr, stl

Ukrajina sťahuje z Krymského polostrova všetkých svojich vojakov. Informoval o tom dnes v Kyjeve predseda parlamentu a dočasný ukrajinský prezident Oleksandr Turčynov, ktorý vysvetlil, že toto rozhodnutie bolo prijaté vzhľadom na "ohrozenie života a zdravia" vojakov a ich rodín.

Ukrajinská Rada národnej bezpečnosti a obrany (SNBO), ktorá o redislokácii ukrajinských vojakov z Krymu rozhodla, súčasne nariadila ministerstvu obrany evakuovať rodiny vojakov a zabezpečiť náhradné ubytovanie nielen im, ale aj osobám, ktoré sú nútené opustiť svoje domovy kvôli nátlaku ruských jednotiek.

Turčynov v príhovore k členom dohodovacej komisie parlamentu uviedol, že ukrajinskí vojaci na Kryme splnili svoju povinnosť a "umožnili ukrajinskej armáde dostať sa do stavu najvyššej bojovej pohotovosti, začať čiastočnú mobilizáciu". Dodal, že ukrajinská armáda je "v súčasnosti profesionálna a pripravená brániť ukrajinskú zem". Poďakoval sa súčasne všetkým vojakom, ktorí zostali verní prísahe príslušníka ukrajinských ozbrojených síl a neprešli do ruskej armády či krymskej tzv. domobrany.

Rozhodnutie o stiahnutí ukrajinských vojakov z Krymu bolo zrejme prijaté v súvislosti s dnešným útokom na ukrajinskú vojenskú základňu vo Feodosiji, kde ruskí vojaci zadržiavajú najmenej 80 ukrajinských kolegov, pričom ich dvoch veliteľov odviezli vrtuľníkmi na neznáme miesto.

Ukrajinská posádka vo Feodosiji dostala od ruských jednotiek, ktoré objekt obsadili a obkľúčili, ultimátum, aby do 15.00 h opustili Krymský polostrov a vrátili sa na pevninu. Informoval o tom nemenovaný ukrajinský vojak zo základne s tým, že ruská strana im pritom nedala žiadne záruky o bezpečnom odchode.

Pri obsadzovaní objektu vo Feodosiji došlo aj k streľbe. Podľa agentúry Reuters odvolávajúcej sa na miestneho ukrajinského veliteľa jeho vojaci neboli ozbrojení. Zdroje na ukrajinskom ministerstve obrany tiež popreli tvrdenia, že ukrajinskí námorníci začali strieľať ako prví, čím údajne vyvolali útok ruskej jednotky osobitného určenia.

Ako spresnil na svojej facebookovej stránke vedúci ukrajinského Centra vojensko-politických štúdií Dmytro Tymčuk, ruské jednotky do útoku na základňu vo Feodosiji nasadili vrtuľníky Mi-24 a Mi-8, ako aj dve obrnené vozidlá pechoty. Výsadkári pri obsadzovaní areálu použili svetlice a dymové a ohlušujúce granáty. Celkovo sa na operácii zúčastnilo asi 250 ruských ozbrojencov.

Napätá situácia pretrváva aj na mori. Ako uviedli ukrajinské agentúry UNIAN a Ukrinform, neidentifikovaní ozbrojení ľudia na rýchločlnoch sa dnes pokúsili zmocniť aj traulera Čerkasy na jazere Donuzlav, ktoré ústi do Čierneho mora. Ukrajinským námorníkom sa podarilo ich pokus zmariť, ale ruská posádka donedávna ešte ukrajinskej lode Kirovgrad dostala údajne rozkaz na obsadenie ukrajinského plavidla.

Agentúra Ukrinform pripomenula, že trauler Čerkasy sa v nedeľu pokúsil preplávať cez blokádu v ústí jazera, ktoré je prehradené potopenými vyradenými ruskými loďami. Trauleru sa však tento manéver nepodaril, keďže ruská loď mu prerazila provu, v dôsledku čoho sa dočasne ocitol na plytčine.

Dnes sa ruské námorníctvo zmocnilo aj ďalšej ukrajinskej vojnovej lode Heničesk.

Ruské ministerstvo obrany v nedeľu oznámilo, že ruskú vlajku vyvesili nad 189 ukrajinskými vojenskými objektmi na Kryme.

01 - Modified: 2024-04-30 15:51:04 - Feat.: - Title: V Kyjeve zadržali dvoch podozrivých, mali prevádzkovať proruské farmy botov 02 - Modified: 2024-04-29 12:53:19 - Feat.: - Title: Ukrajinci zavraždení v bavorskom nákupnom centre boli vojaci na liečení 03 - Modified: 2024-04-29 10:50:16 - Feat.: - Title: História V4: spoločný postup aj rozkol v otázkach Ukrajiny a migrácie 04 - Modified: 2024-04-27 18:48:52 - Feat.: - Title: Rusko cieli na infraštruktúru, ktorá zaisťuje dodávky do Európskej únie, reaguje Zelenskyj na útoky 05 - Modified: 2024-04-27 16:13:59 - Feat.: - Title: Situácia na fronte je zložitá. Má "tendenciu eskalovať", vysvetľuje generál Syrskyj
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
30. apríl 2024 20:23