StoryEditor

Zmätok vo vystrašenom Paríži. Mysleli si, že som terorista, opisuje český novinár

17.11.2015, 11:13

Bolo 18.30 hod. a po dopísaní reportáže pre Lidové noviny z víkendového Paríža som vyrazil späť do hotela, ktorý sa nachádza blízko Bastily. Išiel som po bulvári Richarda Lenoira, kde sa nachádza hudobný klub Bataclan, v ktorom v piatok teroristi zabili 89 ľudí. Zrazu počujem krik a vidím, ako sa oproti mne valí zhruba stohlavý dav vydesených ľudí. Mávali rukami a vrieskali, že "sa tam strieľa" a nech všetci utekajú.

Tak som začal bežať aj ja. Bežal som približne 200 metrov do ulice smerom k Námestiu Republiky (to je námestie, kde sa napríklad po terore Charlie Hebdo zhromaždili státisíce Francúzov, aby si uctili pamiatky obetí). Zrazu vidím, že oproti mne odtiaľ beží ešte oveľa väčší zhluk ľudí - odhadom tak dvesto. A všetci kričali to isté: „Strieľa sa tam“.


Sledujeme online: Zaútočíme na bašty Islamského štátu po celom svete, odkázal Hollande


V tom nastala panika, nielen na chodníkoch, ale aj na ceste, kde sa naraz na štvorprúdovom bulvári začali autá rôzne otáčať a meniť smery. Keďže nebolo kam bežať, s asi dvadsiatimi ľuďmi sme zabehli do najbližšej reštaurácie a schovali sa v kuchyni. Ľudia boli hysterickí, nikto nevedel, čo sa deje. Po desiatich minútach sme podnik opustili. Ľudia stále zmätene pobehovali po širokej ulici.

Zľakli sme sa, že je v aute bomba

Uvidel som taxík pri prechode a naskočil na predné sedadlo. Taxikár si myslel, že som terorista. Vzadu sedel párik francúzskych seniorov, pani sa zdesením rozplakala. Až keď sa mi podarilo vytiahnuť novinársku kartičku, všetci sa upokojili. Zašli sme do najbližšej ulice.

Zhruba v polovici bola zatarasená, uprostred stál starý Volkswagen, v ktorom nikto nesedel. Zľakli sme sa, že je v ňom bomba. Za nami stálo asi desať áut. Taxikár vyliezol a všetkých obehol, aby rýchlo vycúval späť na hlavnú cestu. Nedalo sa nespomenúť si na film Taxi taxi, jedno či po ceste alebo chodníku, hlavne preč.

V zápätí sme zašli do ďalšej užšej ulice, ktorá bola opäť zatarasená opusteným autom. Mal som v tej chvíli pocit, že priestor okolo Námestia Republiky je obkľúčený automobilmi s bombami. Po uliciach stále zmätene pobehovali ľudia. Taxikár opäť zachoval pokoj a vydal sa naspäť k neďalekým policajtom, aby ich na opustený automobil upozornil. Keď sa vrátil, znechutene povedal, že policajti (pochôdzkári) sa boja rovnako ako ostatní ľudia a len mu oznámili, že "je to divné."

Zarastený muž so zbraňou

Taxikár opäť vykonal skúsený manéver a s dokonalou znalosťou parížskych ulíc sa vymotal pomocou nenápadných uličiek mimo oblasť Námestia Republiky a bulváru Richarda Lenoira. V rádiu neskôr prestali hlásiť, že sa strieľalo, ale že išlo len o petardy a delobuchy.

Hoci celá situácia bola nakoniec nedorozumením a planým poplachom, kryštalicky ukázala, pod ako šialeným stresom a tlakom Parížania od piatkovej masakry sú. Taxikár sa volal Joel Sanchéz. Pre mňa bol hrdinom okamihu. Pokoj, dokonalú znalosť parížskych ulíc a cit pre volant nakoniec doplnil ešte jedným poznaním.

Keď sme totiž prechádzali cez iné parížske námestie, na semaforoch hovoril: "Buďte pokojní, všade sú policajti." Žiadneho som nevidel. „Sú maskovaní, často vyzerajú ako, oni '(myslel islamských teroristov)," povedal. Namietol som, ako to spozná. "Bol som jedným z nich. Sú to agenti," hovoril a ukazoval na prechode na muža. A skutočne, za opaskom zarasteného tmavšieho muža s bradou bola vidieť zbraň.


 

01 - Modified: 2007-11-12 13:06:00 - Feat.: 0 - Title: KDH: Súčasná vládna koalícia okráda vlastných občanov
01 - Modified: 2024-04-19 16:00:00 - Feat.: - Title: Ruskí špióni v sieti Nemcov. Dvaja muži chceli zabrániť v pomoci Ukrajine a plánovali bombové útoky 02 - Modified: 2024-04-08 14:04:35 - Feat.: - Title: Mladíka budú v Rakúsku súdiť za propagáciu Islamského štátu. Plánoval teroristický útok 03 - Modified: 2024-04-04 20:14:32 - Feat.: - Title: Súd poslal na 30 rokov do väzenia muža kvôli útoku na vianočné trhy v Štrasburgu, pomohol páchateľovi 04 - Modified: 2024-04-03 17:55:43 - Feat.: - Title: Šéf ruskej Rady bezpečnosti viní z teroristického útoku v Moskve aj Spojené štáty 05 - Modified: 2024-04-03 17:46:38 - Feat.: - Title: Francúzsky minister obrany telefonicky hovoril s ruským náprotivkom Šojguom. Odsúdil vojnu na Ukrajine
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
05. máj 2024 13:08