StoryEditor

Putin má nového nepriateľa. Magnáta, čo ušiel do Londýna

29.05.2013, 00:00
Azyl v Británii.Oligarchu Ahmeda Bilalova obviňujú z tunelovania športovísk v Soči.

Ruskému prezidentovi Vladimirovi Putinovi pribudli na zozname úhlavných a veľmi bohatých nepriateľov dve zvučné mená. Oligarcha kaukazského pôvodu Ahmed Bilalov, ktorý je blízky súčasnému premiérovi Dmitrijovi Medvedevovi, utiekol pred šéfom Kremľa do Británie. Tam žije v exile už viacero biznismenov, s ktorými má Putin problémy. 
Dagestanec Bilalov zmizol z Ruska po prevalení škandálu nedostavaného skokanského mostíka v Soči, kde sa budú budúci rok konať olympijské hry. Bývalý viceprezident ruského olympijskeho výboru a stavebný magnát mal celkovo vytunelovať desiatky miliónov dolárov určených sa výstavbu športovísk. Objavil sa až teraz – na lukratívnej adrese v Ascote neďaleko Londýna, kde žije v honosnej vile za štyri milióny libier. Teší sa tam skutočne prominentným ruským susedom – napríklad bývalému vplyvnému bankárovi Andrejovi Borodinovi.

Blízki Medvedevovi
Prípad Ahmeda Bilalova, ktorý ešte pred dvoma rokmi patril k špičke biznisu, ukazuje, ako sú ruské mocenské kruhy rozdelené na znepriatelené klany. „Bilalov patrí k tzv. medvedevovskému krídlu mladých podnikateľov, ktorí prišli k veľkým peniazom až s príchodom Medvedeva do Kremľa,“ vysvetlil pre HN expert na Rusko Ondřej Soukup.
Zlaté časy sa Ahmedovi Bilalovovi a jeho bratovi Mohamedovi, s ktorým spoločne podnikal, skončilo po februárovej inšpekcii Vladimíra Putina v olympijskom areáli v Soči. Prezident údajne zistil, že na športoviskách sa tuneluje. O dva dni neskôr sa bratia objavili v nemeckom Baden-Badene. Tvrdili, že boli otravení olovom a potrebujú liečbu. Práve ich údajnú otravu časť moskovských expertov považuje za istý útok na toto krídlo. O ich prenasledovaní podľa Soukupa svedčí aj fakt, že členovia tohto krídla majú v súčasnosti výrazné problémy.

Ahmeda Bilalova ruské úrady vyšetrujú z niekoľkých trestných činov, hlavne z viacerých sprenevier. Stavby, ktoré mal pod palcom, sa totiž závratne predražili. Napríklad rozostavaný skokanský mostík v komplexe RusSki Gorki mal pôvodne stáť 36 miliónov dolárov. Už teraz sa však na neho minuli stovky miliónov dolárov, pričom ešte stále nie je dokončený.

Zákazky na stavbu športovísk pritom dostávala firma mladšieho z bratov Mohameda. Ruská prokuratúra už podala trestné oznámenie na bratov pre podvod, ktorý vyčíslili na 1,5 milióna dolárov.

Luxusné služobné cesty
Soči pritom nie je jediné miesto, na ktorom Bilalovci rozprávkovo zbohatli. Len na papieri totiž rastie napríklad aj komplex kaukazských turistických stredísk, ktorý mal pod palcom starší Ahmed. Vyšetrovatelia zistili, že v kase chýba 10 miliónov dolárov. Prezident štátneho holdingu Severokaukazské rezorty Ahmed Bilalov mal tieto fondy používať ako vlastnú peňaženku. Financoval z nich luxusné služobné cesty do Francúzska či Anglicka, kde si neváhal prenajať polovicu hotela. Počas návštevy Spojených arabských emirátov si na cestu z hotela na letisko dokonca požičal vrtuľník. Po prevalení škandálu ho ihneď zbavili všetkých funkcií.

Existujú špekulácie, že bratia svoju otravu použili ako istú zásterku. „Či boli alebo neboli otrávení, to nevieme jasne povedať. Je dosť možné, že boli chorí, ale mam pocit, že takáto zhoda náhod by bola príliš veľká. Keďže obaja zmizli počas pár dní,“ dodal Soukup.

Samotní Rusi už neveria, že bohatých súrodencov niekedy postavia pred súd. „Ahmed Bilalov sa už do Ruska už nevráti,“ povedal médiám Sergej Markov, riaditeľ moskovského Inštitútu politických výskumov.

Práve Británia láka dobrou povesťou ruských oligarchov, ktorí sa doma ocitli v problémoch. Je považovaná za relatívne bezpečné miesto so slušným súdnym systémom a tradíciou udeľovania azylu. To sa Putinovi nepáči a ruské úrady už pripravujú zákon, ktorý by mal oligarchom zaručiť imunitu a umožniť bezpečný návrat do vlasti. Návrh ruského ombudsmana pre obchod Borisa Titova, ktorý ho silno presadzoval, úrady zdôvodňujú najmä zlepšením investičnej klímy v krajine.

menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
27. máj 2024 23:26