StoryEditor

Dedič hotelového impéria ide za mreže

24.06.2013, 00:00
Podvod v USA. Anthonyho Marshalla zo slávneho rodu Waldorf-Astor odsúdili na tri roky za sfalšovanie matkinho testamentu.

Slávna newyorská miliardárska dynastia Waldorf-Astor zažíva obrovskú aféru. Jeden z dedičov hotelového impéria, 89-ročný Anthony Marshall poputuje na tri roky za mreže. Bohatý muž, ktorý je už dlhé roky pripútaný na invalidný vozík, totiž milióny dolárov svojej matky Brooke Astorovej. Zneužil to, že jeho matka trpela na Alzheimerovu chorobu.

Newyorskí sudcovia odmietli pri vynesení verdiktu zohľadniť vek i zdravotný stav muža, rod ktorého sa okrem iného spája so slávnou hotelovou sieťou Waldorf-Astoria. „Väzenie spraví jeho posledné dni utrpením,“ bránili Marshalla jeho právnici.

Sfalšovaný závet
Keď v roku 2007 zomrela 105-ročná filantropka Astorová, už vtedy jej meno zaznievalo v médiách hlavne v súvislosti so spormi o jej dedičstvo. Rok predtým totiž jej vnuk, univerzitný profesor Phillip Marshall zažaloval svojho otca Anthonyho, ktorý bol jej poručníkom a jediným dedičom. Obvinil ho, že zneužíva jej majetok a znepríjemňuje jej starobu.

Astorová zdedila veľké peniaze po svojom manželovi a investovala ich hlavne na dobročinné účely. V spore dokonca svedčili Astorovej dobrí priatelia Henry Kissinger, David Rockefeller či Barbara Waltersová. Tí svorne tvrdili, že Brooke dožívala v biede, zatiaľ čo jej syn si užíval milióny.

Podľa Philipa Marshalla išlo najmenej o 200 miliónov dolárov. Proti Anthonymu svedčil dokonca aj svokor britského premiéra Davida Camerona William Waldorf-Astor, ktorý je tiež príslušníkom tejto rodiny. „Bol som ohromený, keď som videl prázdne miesto tam, kde visel jej obľúbený obraz Childe Hassam. Povedala, že ho Tony predal, lebo potreboval peniaze,“ povedal barón Astor súdu zážitok z návstevy u sesternice Brooke.

Anthony, podľa svojho syna, rozpredával vzácne umelecké diela z jej domu, kúpil si drahú jachtu a obklopoval sa luxusnými predmetmi. Dokonca zmenil aj Astorovej závet. Marshall však pred súdom všetko popieral. Tvrdil, že mu to dovolila, hoci sa vzdal jej opatrovníctva. Nakoniec vysvitlo, že podpis na Astorovej poslednej vôli sfalšoval spoločne s bývalým právnikom rodiny, 72-ročným Francisom Morrisseyom, ktorý tiež poputuje do väzenia.

Páni New Yorku
Sám Philip s uväznením otca nesúhlasil a požiadal súd, aby ho nechali na slobode. Bývalý agent CIA a nositeľ rádu Purpurového srdca za boj v druhej svetovej vojne Anthony Marshall je totiž odkázaný na invalidný vozík a kyslíkové fľaše. Manhattanský prokurátor Cyrus Vance Jr. však svoj verdikt zdôvodnil tým, že poukazuje na ohrozenie starých ľudí. „Verím, že odkazom tohto prípadu bude zvýšená informovanosť o tichej epidémii zneužívania starších,“ povedal novinárom.

Anthony Marshall patrí do slávnej rodiny, ktorá sa dlhé roky hrdila titulom „páni New Yorku“. Zakladateľ rodu John Jacob Astor bol prvým americkým multimilionárom. Do majetku Astorovcov patrí najmä celosvetová sieť hotelov Waldorf-Astor. „Pre New Yorčanov sú akýmsi synonymum luxusu. Miestny hotel je významným historickým miestom, kde sa stále niečo deje a rozpráva sa o ňom,“ povedala pre HN Slovenka Petra Kazimírová, ktorá pracuje na newyorskom letisku.

O svetoznámej značke kvality svedčí aj fakt, že sa tento názov stal veľmi obľúbeným. Pod menom Astoria dokonca vzniklo niekoľko hotelov aj na Slovensku, hoci s americkými majiteľmi nemali nič spoločné.

menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
19. máj 2024 11:45