StoryEditor

Pre Nečasa chystajú obvinenie z korupcie

19.06.2013, 00:00
Deň po odovzdaní demisie zasiahla odchádzajúceho českého premiéra zlá správa.

Deň po odovzdaní demisie zasiahla odchádzajúceho českého premiéra Petra Nečasa ďalšia zlá správa. Štátni žalobcovia sa chystajú obviniť ho z korupcie pri rozdeľovaní lukratívnych postov. Môže za to skončiť za mrežami, podobne ako šéfka jeho kabinetu Jana Nagyová, ktorú pre korupčné správanie zatkli pri minulotýždňovej policajnej razii.

Nečas mal podľa žalobcov sľúbiť a zaistiť úplatky pre bývalých poslancov ODS za to, že podporia vládny daňový balíček. „Petr Nečas figuruje medzi podozrivými,“ uviedol včera pre Českú televíziu námestník štátneho zástupcu v Olomouci Pavel Komár. Nepriamo potvrdil, že pre Nečasa sa už pripravuje obvinenie.

Boj o trestné stíhanie
Český parlament tak môže už čoskoro čakať boj o to, či Nečasa vydajú na trestné stíhanie. Pred tým ho totiž stále chráni poslanecká imunita. Občianski demokrati sa zatiaľ definitívne nerozhodli, či Nečasa podržia, alebo ho obetujú v snahe očistiť stranu od nálepky korupcie. „V ODS sme o tom hovorili zatiaľ len neformálne. Zazneli však veľmi silné hlasy, ktoré podporujú nevydanie premiéra Nečasa. Väčšinový názor je taký, že ponúknuť funkciu niekomu, kto opustil poslaneckú snemovňu, nie je trestný čin,“ pripomenul pre HN poslanec za ODS Boris Šťastný.

Podľa najnovších zistení mal Nečas sľúbiť neposlušným poslancom jeho strany Petrovi Tluchořovi, Ivanovi Fuksovi a Marekovi Šnajdrovi dobre platené miesta v štátnych inštitúciách a podnikoch. O ich osude hovoril so šéfom energetického gigantu ČEZ Danielom Benešom. Ten mal Nagyovej navrhnúť, aby premiér posadil rebelujúcich poslancov do funkcií v Najvyššom kontrolnom úrade a Všeobecnej zdravotnej poisťovni.

ČEZ pritom odmieta, že by Beneš kupčil s miestami v dozornej rade podniku. „Riaditeľ bol v kontakte s premiérom Nečasom, ministrom financií Miroslavom Kalouskom a ministrom priemyslu Martinom Kubom. Tí ho často žiadali, aby povedal svoj názor na konkrétnych ľudí. Nijako sa však nepodieľal na dojednávaní dohody kreslo za kreslo,“ potvrdil pre HN hovorca ČEZ Ladislav Kříž.

Biznis s poslaneckými hlasmi nakoniec dopadol k obojstrannej spokojnosti. Vyšetrovací spis uvádza, že rebeli sa s Nečasom dohodli 6. novembra a už o deň neskôr sa vzdali svojich mandátov. Marek Šnajdr sa potom dostal do funkcie predsedu dozornej rady energetickej spoločnosti Čepro a Ivana Fuksu „upratali“ do Predstavenstva Českého Aeroholdingu. Jedine Petr Tluchoř nezískal funkciu pre seba, ale presadil Libora Antoša ako člena Dozornej rady Českých dráh.

Biznis s Českými dráhami
Aj s Českými dráhami mal pritom Nečas dohadovať obchody. Šéf spoločnosti Petr Žaluda údajne na jeho žiadosť pretlačil do dozornej rady bývalého námestníka ministerstva poľnohospodárstva Romana Bočeka. Ten figuruje medzi ôsmimi obvinenými po minulotýždňovej policajnej razii. „Zmienka o riaditeľovi Žaludovi vo vyšetrovacom spise súvisí len s príchodom Romana Bočeka a Libora Antoša do správnych orgánov Českých dráh. Je však celkom bežné, že sa o kandidátoch na tieto pozície dopredu diskutuje,“ povedal pre HN hovorca Českých dráh Radek Joklík.

01 - Modified: 2004-11-09 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: Poplatky zastavili rast nákladov na lieky 02 - Modified: 2004-11-09 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: Pokuty pre televízie 03 - Modified: 2004-11-09 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: Víza do USA 04 - Modified: 2004-11-09 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: Noví profesori
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
19. máj 2024 13:56