StoryEditor

Kuba sa pootvorila svetu. Castro povolil internet

21.06.2013, 00:00
Doteraz sa bežní Kubánci mohli k medzinárodnej sieti pripojiť len s povolením vlády.

Jedna z najizolovanejších krajín sveta sa pootvorila svetu. Kubánsky líder Raúl Castro plní sľub, že postupne bude zmierňovať režim, a najnovšie na ostrove povolil verejný internet. Doteraz sa totiž bežní Kubánci mohli k medzinárodnej sieti pripojiť len s povolením vlády.

Je tu však jeden problém – pripojenie na web bude zatiaľ len pre tých bohatších. Za hodinu surfovania totiž zaplatia vyše 3,5 eura na hodinu. Pri priemernom plate 15 eur za mesiac by tak bežný Kubánec za hodinu v internetovej kaviarni dal štvrtinu svojho platu.

V kontakte so svetom
Napriek tomu sa Kubánci z novinky tešia. Tí, ktorí žijú v zahraničí, si sľubujú, že budú s príbuznými doma v častejšom kontakte. „Zavedenie verejného internetu je dobrou správou a vítame to. Istá možnosť pripojiť sa síce existovala aj predtým, ale bola obmedzená,“ povedal pre HN šéf Klubu kubánskych občanov žijúcich na Slovensku Rafael Batista Guerrero.

Doteraz sa Kubánci mohli pripojiť len k ostrovnému intranetu a navštevovať len miestne stránky, alebo si vymieňať e-maily. Hodina pripojenia na kubánsky intranet stojí asi 45 eurocentov a ak užívateľ chce používať elektronickú poštu, zaplatí približne euro za hodinu.

Kubánsky telekomunikačný úrad už oznámil, že pre rozšírenie internetu vybuduje 118 verejne prístupných miestností po celom ostrove. Užívatelia zaň budú platiť špeciálnou kartou Nauta, ktorú im vystaví úrad. Získajú aj vlastný dočasný účet a v prípade záujmu im zriadia vlastný zaheslovaný e-mail. Prístup bude platiť 30 kalendárnych dní a podľa potreby sa bude dať predĺžiť.

Pomoc z Venezuely
Veľkú zmenu pre Kubu pomohli spraviť venezuelské úrady, ktoré na ostrov potiahli vlastný podmorský kábel. Zaslúžila sa o to ešte vláda exprezidenta Huga Cháveza, ktorá na tento projekt vynaložila takmer 55 miliónov eur. Optické vlákna dlhé 1 600 kilometrov umožnia vysokorýchlostný prenos dát. Doteraz sa Kubánci pre embargo uvalené Spojenými štátmi mohli spoliehať len na drahé a pomalé satelity.

Internet na ostrove však stále podlieha istej cenzúre. Užívatelia tam nenájdu pornografiu ani nevhodný politický obsah. „V každom prípade je dobré, že sa ľudia dostanú k informáciám, pretože sa nimi nedá ďalej manipulovať,“ dodal Batista Guerrero. 

menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
19. máj 2024 11:03