StoryEditor

Palestínski radikáli plánujú vydierať Izrael novým Šalitom

20.10.2011, 00:00
Autor:
(nk)(nk)

Len deň po prepustení slávneho izraelského vojaka sľubujú islamskí radikáli ďalšie únosy. V utorok po piatich rokoch palestínske hnutie Hamas prepustilo Gilada Šalida (na snímke), za odmenu Izrael prepustil tisícku palestínskych trestancov. Do krajiny sa tak vrátili mnohí teroristi.

Ďalšie únosy Izraelčanov

Radikálna skupina, ktorá má na svedomí Šalitov únos v pásme Gaza, sľúbila pokračovanie únosov izraelských vojakov. O prepustenie všetkých šesťtisíc palestínskych väzňov z Izraela sa chcú snažiť Brigády mučeníkov Izzuddína Kásama z ozbrojenej zložky hnutia Hamas spolu s Islamskou armádou. „Unesieme ďalšieho vojaka, aby sme vyčistili izraelské väzenia od našich väzňov,“ vyhlásil maskovaný hovorca organizácie. Predstavil sa vojnovým menom Abú Mudžáhid.Pre množstvo Palestínčanov, zvlášť v pásme Gaza, je utorková výmena tisícky Palestínčanov za jedného Izraelčana dôkazom toho, že izraelská vláda je ochotná nájsť ústupky len pod tlakom. „Ľud chce nového Gilada,“ skandovali desaťtisíce ľudí na oslave v meste Gaza.

Teroristický rekordman na slobode

Niektoré zahraničné denníky upozornili, že výmena berie vietor z plachiet najmä Mahmúdovi Abbásovi, predsedovi palestínskej samosprávy z umierneného hnutia Fatah. Ten v mene Palestínčanov v septembri požiadal OSN o uznanie nezávislého štátu Palestína. Medzi Fatahom vládnucim na západnom brehu Jordánu a Hamasom kontrolujúcim pásmo Gazy panuje rivalita. Mnoho Izraelčanov sa teraz obáva, či prepustení väzni nevezmú opäť do rúk zbrane. Pretože väčšia časť z nich bola odsúdená na doživotné tresty za terorizmus. Rekordmanom je Walíd Abd al-Azíz, ktorý bol za spoluprácu na bombovom útoku v jeruzalemskej kaviarni odsúdený na 36 doživotných trestov. Tí, ktorí spáchali tie najkrvavejšie zločiny, sa k svojim rodinám len tak rýchlo nevrátia. Sú síce prepustení na slobodu, ale musia vycestovať do okolitých arabských krajín. Vstup na palestínske územie majú zakázaný. Niektorí z nich sa môžu vrátiť domov o tri roky, ostatní zostanú vyhostení natrvalo.

menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
25. máj 2024 20:22