StoryEditor

V Británii otvorili debatu o úteku z Európskej únie

25.10.2011, 00:00
Autor:
(nk)(nk)

Čoraz väčšiemu počtu Britov sa prestáva páčiť v Európskej únii. V zložitej ekonomickej situácii eurozóny uvažujú, ako z nej vystúpiť. Diskusiu okolo odchodu z únie rozpútali britskí euroskeptici na čele s kontroverzným europoslancom Nigelom Farageom. Prípadné vystúpenie Britov by mohlo byť predzvesťou blížiaceho sa konca Európskej únie. Britský vzor by totiž pravdepodobne nasledovali i ďalšie krajiny.

Britskí poslanci budú diskutovať o tom, ako odísť z EÚ. Popri rozhovoroch o záchrane eurozóny budú zvažovať aj budúcnosť Británie v únii. O tej by už o rok a pol mohlo rozhodnúť referendum. Premiér David Cameron podobné návrhy už pred mesiacom odmietol. Teraz však o možnosti vystúpenia z EÚ bude s ostatnými politikmi hovoriť opäť. Cameron je však k takýmto myšlienkam skôr kritický. Tvrdí, že v súčasnosti nie je vhodné riešiť referendum o zrušení členstva, pretože štáty majú zachraňovať eurozónu.

Euroskeptik Farage, ktorý s myšlienkou opäť prišiel, je zároveň šéfom Nezávislej strany Veľkej Británie. Vyhlásil, že urobí všetko pre to, aby poslancov presvedčil. Pomôcť mu v tom môže dokonca aj Lisabonská zmluva. Tá v istej časti hovorí o možnostiach zrušiť členstvo. "Členský štát, ktorý sa rozhodne vystúpiť, oznámi svoj zámer Európskej rade. S ohľadom na pokyny Európskej rady únia uzavrie s takým štátom dohodu o podmienkach jeho vystúpenia, pričom zohľadní jeho budúce vzťahy s úniou," píše sa v Lisabonskej zmluve.

Ak by britskí poslanci vypísanie referenda podporili, uskutočnilo by sa už v máji 2013. Hlasujúci by mali mať tri možnosti voľby, a to zachovanie súčasného stavu, vystúpenie Británie z EÚ alebo zmeny podmienok členstva.

menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
25. máj 2024 21:59