StoryEditor

Za násilím má byť miliardár George Soros

17.10.2011, 00:00
Autor:
(nk)(nk)
Organizátor demonštrácií. Bohatý finančník je proti štátnej pomoci bankám.

Po víkendových protestných akciách proti bohatým na celom svete sa začínajú objavovať špekulácie, kto za nimi v skutočnosti stojí. Podľa agentúry Reuters sa objavili dokumenty, ktoré ukazujú na amerického investora maďarského pôvodu Georgea Sorosa (na snímke).

Sorosov trójsky kôň
Státisíce ľudí v 80 krajinách vyšli do ulíc, aby protestovali proti sociálnym nerovnostiam a moci bánk. Demonštrácie podporovalo americké hnutie Okupujte Wall Street. Práve Soros by pritom mal byť jedným z tých, ktorí toto združenie financujú.

Hnutie organizuje protestné akcie, ktoré už viac ako štyri týždne obchádzajú celé Spojené štáty. Samotný Soros akúkoľvek spojitosť s demonštráciami odmieta. Vo svete peňazí je však známou a kontroverznou postavou. Patrí medzi desať najbohatších Američanov a protestné hnutie je podľa niektorých kritikov len trójskym koňom jeho záujmov.

Známy špekulant
Soros už v roku 2009 napísal v komentári, že nalievanie miliárd dolárov do krachujúcich bánk je veľmi drahé pre daňových poplatníkov. V tom čase naliehal na americkú administratívu, aby znárodnila banky, ktoré kolabujú. Jeho pripomienky však neboli vypočuté. V roku 2008 podporoval prezidentskú kampaň Baracka Obamu. V období vrcholiacej hospodárskej krízy v roku 2009 investoval do zlata, ktoré vtedy zaznamenalo výrazný pokles. Po tom, ako začala cena zlata opäť stúpať, veľkú časť predal a veľmi na tom zbohatol.

Georgea Sorosa však asi najviac preslávila bezprecedentná menová špekulácia voči britskej libre z roku 1992. Vďaka masívnemu rozpredávaniu tejto meny Soros dosiahol, že jej hodnota prudko klesla. Samotný investor z kauzy vyšiel so ziskom dvoch miliárd dolárov. Stal sa celosvetovo známym ako „muž, ktorý zlomil Bank of England“.

menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
25. máj 2024 17:52