StoryEditor

Vedca odpálili izraelskí špióni

11.01.2012, 23:00
Autor:
(nk)(nk)

Zabíjanie vedcov je najlepší spôsob, ako poškodiť iránsky jadrový program, hovorí britský bezpečnostný analytik Justin Crump.

V Teheráne včera zahynul iránsky jadrový expert Mustafá Ahmadí Rošan, ktorý dohliadal na obohacovanie uránu. Kto mohol mať záujem na smrti tohto iránskeho vedca?
Celkom určite išlo o izraelskú špionážnu akciu, ktorej cieľom je postupná likvidácia kľúčových postáv nukleárneho programu Teheránu. Ešte na konci minulého roka Izrael vyhlásil, že zvažuje útok na jadrové zariadenia Iránu. Zabíjanie vedcov je najlepším a najjednoduchším spôsobom, ako poškodiť iránske úsilie o vývoj atómových zbraní.

Budú sa podľa vás snahy odstaviť iránsky jadrový program stupňovať?
Za posledné dva roky ide o už tretiu podobnú vraždu expertov, okrem toho dochádza k explóziám v jadrových zariadeniach. Iránsky program bol tiež narušený a poškodený vírusom Stuxnet. Tieto dve príčiny úspešne spomalili iránsky vývin jadrových zbraní. Po úspechoch budú snahy odstaviť atómové ambície Iráncov určite pokračovať. Očakáva sa, ako Teherán zareaguje na pripravované sankcie Západu.

Medzinárodný tlak na zastavenie obohacovania uránu sa stupňuje. Čo proti tomu môže Irán urobiť?
Momentálne nenasvedčuje nič tomu, že by mal záujem viesť rozhovory so Západom o zastavení vývoja jadrových zbraní. Teherán sa rozhodol svetové mocnosti vydierať zablokovaním Hormuzského prielivu, ktorý je kľúčový pre lodnú dopravu. Ak sa tak stane, nedostatok ropy sa prejaví v Európe, východnej Ázii a aj USA. Zvýšil by tiež napätie v krajinách Blízkeho východu v okolí Perzského zálivu. Nina Klusová

menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
19. máj 2024 00:04