StoryEditor

Svetové médiá píšu o najväčšom Čechovi

18.12.2011, 23:00
Autor:
(nk)(nk)
Smrť českého exprezidenta Václava Havla zaplnila prvé stránky zahraničných médií.

Tie o bývalom disidentovi a dramatikovi píšu ako o najväčšom Čechovi súčasnosti, symbole slobody, hrdinovi zamatovej revolúcie, a hlavne svetovej osobnosti. Na serveri BBC News sa správa o jeho úmrtí včera stala hlavnou témou.

V článkoch sa spomína, že nemal rád pompéznosti a ceremónie. Vyzdvihujú ho ako obdivovaného vyslanca svojej krajiny, ktorý pomohol bez krvipreliatia zničiť komunizmus. „Na rozdiel od predchádzajúcich východoeurópskych politikov bol sviežo otvorený, niekto by povedal excentrický. Príležitostne prechádzajúci rozsiahlym Hradom na kolobežke,“ uvádza BBC.


Ako o váženom mysliteľovi, ktorý mal zároveň zmysel pre humor, hovorí o českom exprezidentovi americká spravodajská televízia CNN. „Havel kvôli svojim protikomunistickým postojom strávil niekoľko rokov vo väzení. Až do konca života zostal silným podporovateľom disidentov po celom svete,“ komentuje CNN.

 

 

Denník The New York Times píše o Havlovi ako o plachom intelektuálovi s drobnými fúzikmi a neudržiavanými vlasmi. Oceňuje tiež jeho zásluhy, vďaka ktorým bol niekoľkokrát nominovaný na Nobelovu cenu za mier.

V nekrológu britského The Guardian je charakterizovaný okrem iného ako muž, ktorý sa po prevrate v roku 1989 stal najobdivovanejším z prezidentov v novodemokratizovaných štátoch. Jeho medzinárodné postavenie mu pomohlo položiť základy pre zmierenie Čechov a Nemcov. Francúzsky Le Monde hovorí o exprezidentovi ako o filozofovi. „Adieu, Havel,“ lúči sa taliansky Corrierre della Sera. Havlovu smrť komentujú aj v ďalších krajinách. V Rusku a Bielorusku za ním smúti predovšetkým opozícia. O spisovateľovi a disidentovi sa dozvedeli aj čitatelia na Blízkom východe, Indii alebo Brazílii.

menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
26. máj 2024 01:50