StoryEditor

Clintonová vyzvala Čínu, aby zverejnila zistenia o útokoch na Google

21.01.2010, 21:06
Autor:
TASRTASR

Ministerka zahraničných vecí USA Hillary Clintonová vyzvala dnes Čínu, aby dôsledne vyšetrila počítačové útoky, ktoré viedli spoločnosť Google k hrozbe, že sa stiahne z krajiny. Ministerka tiež vyzvala Peking, aby otvorene zverejnil svoje zistenia.

"Krajiny, ktoré obmedzujú slobodný prístup k informáciám alebo porušujú základné práva internetových užívateľov, riskujú, že sa izolujú múrom od pokroku nasledujúceho storočia," povedala Clintonová. Dodala, že USA a Čína "majú rozdielne názory na túto otázku a mienime sa týmito rozdielnosťami zaoberať poctivo a vytrvalo".

Clintonová uviedla Čínu medzi množstvom krajín, kde za posledný rok "zosilneli hrozby voči slobodnému toku informácií". Šéfka americkej diplomacie menovala aj Tunisko, Uzbekistan, Egypt a Vietnam.

V prejave, ktorý venovala širokej škále problémov, sa Clintonová vyjadrovala o internetovej slobode a jej mieste v americkej zahraničnej politike. V súvislosti s internetom ešte povedala:

"Niektoré krajiny postavili elektronické bariéry, ktoré bránia ľuďom v prístupe k častiam celosvetových sietí. Odstránili slová, mená a slovné spojenia z výsledkov vyhľadávača. Porušili tým súkromie občanov, ktorí sa venujú nenásilným politickým prejavom."

Clintonová v jednej pasáži prejavu rozprávala všeobecne o spojitosti medzi slobodným prístupom k informáciám a medzinárodným obchodom.

"Krajiny, ktoré cenzurujú správy a informácie, musia uznať, že z ekonomického hľadiska nie je rozdiel medzi cenzúrou politického prejavu a komerčného prejavu," konštatovala.

"Ak podnikom vo vašej krajine odmietate prístup k nejakému druhu informácií, nevyhnutne to zmenší rast. Americké firmy čoraz viac kladú dôraz na slobodu informácií vo svojich obchodných rozhodnutiach. Dúfame, že ich konkurenti a zahraničné vlády budú dbať na tento trend," dodala, ale o probléme Google sa zmienila až v ďalšej pasáži.

Google je najpoužívanejší internetový vyhľadávač na svete. Postihla ho z Číny vychádzajúca séria počítačových útokov proti aktivistom za ľudské práva po celom svete, ktorí využívajú službu Gmail. Podľa Google sa terčom útokov neznámych páchateľov sídliacich v Číne stalo aj približne 20 ďalších firiem.

Čína sa pokúsila napätie s USA kvôli internetovej cenzúre a hackerstvu zmierniť vyhlásením, že spor Pekingu s Google nie je potrebné zveličovať.

Vzťahy Číny s USA už sú poznačené spormi o obchod, Taiwan a ľudské práva.

Spoločnosť Google po útoku na svoje stránky oznámila, že možno zruší svoj portál v čínštine google.cn a svoju pobočku v Číne.

01 - Modified: 2024-01-12 05:59:20 - Feat.: - Title: Biden po úderoch v Jemene varoval húsíov pred ďalšími krokmi v prípade potreby 02 - Modified: 2023-12-19 17:00:00 - Feat.: - Title: Putina dráždi spolupráca Helsínk s Washingtonom. Posiela tanky k fínskej hranici, chce nový vojenský okruh 03 - Modified: 2023-12-11 19:35:23 - Feat.: - Title: Zelenskyj vo Washingtone: Odkladanie ďalšej pomoci Ukrajine prospieva Putinovi 04 - Modified: 2023-12-11 16:37:16 - Feat.: - Title: Zelenskyj pricestoval do Washingtonu. Čaká ho rokovanie s Bidenom 05 - Modified: 2023-11-16 09:42:50 - Feat.: - Title: Polícia ukončila protest pred sídlom Demokratickej strany vo Washingtone
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
02. máj 2024 07:26