StoryEditor

Londýn oživuje megaprojekty

26.12.2011, 23:00
Autor:
(nk)(nk)
Peter Lunter. Architekt stavia veľké komplexy zmrazené krízou.

Zaujímavý a na projekty bohatý rok 2011 prežil slovenský architekt Peter Lunter v Londýne (na snímke). Šéf úspešného ateliéru Milieu Architects v mekke svetovej architektúry tvrdí, že vo Veľkej Británii sa začali v pokrízových rokoch opäť lámať ľady. Jeho architektonickým nápadom v oblasti výstavby rezortov, biznis centier a ekologických rodinných domov sa tak opäť otvárajú lukratívne príležitosti.

Slovák, ktorého projekty možno obdivovať od Británie cez Nigériu až po Čínu, sa napriek nestálej ekonomickej situácii vo svete na nedostatok pracovných ponúk nemôže sťažovať. „Spolu s mojimi dvoma partnermi má náš ateliér za sebou úspešný rok. Na jednej strane sa neustále prispôsobujeme meniacemu sa trhu, na druhej strane sa pripravujeme na jeho znovuvzkriesenie,“ tvrdí 33-ročný rodák z Banskej Bystrice.

Lunter hovorí, že jeho biznisu sa ekonomické problémy vo svete dotkli najviac pred dvoma rokmi. „V čase hospodárskej krízy bol všeobecne pokles záujmu o veľké architektonické projekty. Pozastavili sa nám rôzne významné projekty, z ktorých sa medzitým už časť rozbehla.
Najväčšie oživenie však očakávame na budúci rok,“ prezrádza svoje ambície a plány šéf londýnskeho ateliéru.

Dodáva, že v porovnaní s minulosťou je pracovný trh omnoho menší. Záujem svetových developerov investovať do veľkých projektov však rastie, čo dáva nádej na obnovenie prosperujúcich rokov z predkrízového obdobia.

menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
26. máj 2024 01:50