StoryEditor

Francúzi súdia slávneho teroristu Šakala

07.11.2011, 23:00
Autor:
(nk)(nk)

Kedysi najhľadanejší terorista sveta Ilyich Ramírez Sánchez (na snímke), známy pod prezývkou Carlos alebo Šakal, sa včera postavil pred francúzsky súd. Zodpovedá sa za sériu atentátov z rokov 1982 až 1983 vo Francúzsku, pri ktorých zomrelo 11 ľudí. "Som profesionálny revolucionár," vyhlásil bielofúzy a usmievavý 62-ročný veterán, ktorý pred sudcov predstúpil v rifliach a vo vojenskej košeli.

Príbeh zločinca, ktorý bol symbolom terorizmu v období takzvanej studenej vojny, inšpiroval mnohých autorov. Britský spisovateľ Frederick Forsyth sa jeho atentátmi inšpiroval pri písaní politicko-špionážneho románu Šakal. V rovnomennom filme stvárnil teroristu Šakala Bruce Willis.

Profesionálny revolucionár
Po niekoľkých úvodných slovách už Šakal po celý čas včerajšieho pojednávania nič nepovedal. Namiesto toho zdravil ľudí v publiku a početných novinárov zovretou päsťou. Podľa nich sa nesprával ako obžalovaný pred porotou. Naopak, bol uvoľnený ako ľudia, ktorí práve navštívili divadelné predstavenie, napísala agentúra AFP. Súd ho však viní z útokov, pri ktorých okrem 11 obetí sa ďalších 140 ľudí zranilo. Carlos všetky obvinenia zo série atentátov odmieta.

Terorista na plný úväzok
Asi najviac sa Šakal preslávil v roku 1975 po zorganizovaní únosu 60 ľudí, vrátane desiatky ministrov z viedenského summitu Organizácie krajín vyvážajúcich ropu. Počas akcie, ktorej cieľom bolo získať za rukojemníkov priestor v médiách pre palestínske hnutie, zomreli dvaja francúzski agenti a jeden policajný informátor. Za to ho v Paríži v roku 1997 odsúdili na doživotie.

Okrem iného sa mu pripisuje množstvo teroristických útokov, napríklad únos francúzskeho lietadla do ugandského Entebbe v roku 1976. Údajne stál aj za masakrom izraelských športovcov na olympijských hrách v Míchove v roku 1972 a za obsadením francúzskej ambasády v Haagu v roku 1974. Carlos pricestoval niekoľkokrát aj do bývalého Československa.

menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
19. máj 2024 00:43