StoryEditor

Zabudnutá holandská tolerancia

10.11.2004, 23:00

Muži v bielych ochranných odevoch práve práve ukončili mravčiu prácu. Na základe aj tých najmenších stôp na mieste činu sa snažia získať informácie o tom, kto odpálil bombu pred jednou z islamských škôl v Eindhovene. Rozbité okná, veraje dverí... aj tá najmenšia trieska putuje do policajného laboratória. Vzápätí prichádzajú uniformovaní policajti. Ich úlohou je ochrániť všetky mešity a päť islamských škôl v tomto meste pred podobnými útokmi.
To bolo začiatkom tohto týždňa. Odvtedy sa medzi Holanďanmi a prisťahovalcami začalo iskriť, nielen tu, ale v celej krajine. Rozbuškou sa stala rituálna vražda kontroverzného filmára Thea van Gogha, ktorý svojím dielom pobúril moslimov. Aj za to zaplatil -- extrémisti svoje posolstvo neznášanlivosti pripevnili na zakrvavený kuchynský nôž a ten zabudli do tela umelca. Vzápätí marockí chlapci opľuli jeho portrét na amsterdamských uliciach, evanjelické kostoly v Utrechte a Rotterdame ktosi vzápätí popísal hanlivými nápismi.
Kde zostal vzájomný rešpekt? Už dlhšie sa v mnohých holandských mestách konajú diskusné fóra, na ktorých sa rozoberá vzťah islamu a kresťanstva a otázky tolerancie všeobecne. Vráti sa ešte do ulíc niekdajší starosvetský pokoj? "Nie," hovorí predseda parlamentného vyšetrovacieho výboru Stefan Blok: "Vyše pol druha milióna cudzincov Holandsko navždy zmenilo; to sa nedá zvrátiť."
"My tu, vy tam -- také niečo nemá zmysel," apeloval na občanov holandský premiér Jan Peter Balkenende. Takéto myslenie sa s "krajinou tulipánov" tradične nezlučuje. Teraz však všetko nasvedčuje tomu, že priepasť medzi oboma skupinami obyvateľstva je poriadne hlboká. Následné útoky na mešitu v Groningene a zapálenie islamskej školy v Ude to len potvrdzujú. V Groningene ktosi na dvere tureckého chrámu napísal: "Ďakujeme, Theo" a "Moslimovia domov, slobodné Holandsko!"
Keď minister financií a súčasne podpredseda vlády Gerrit Zalm koncom minulého týždňa hovoril o "vojne proti moslimskému extrémizmu", o týchto útokoch nikto ani nechyroval. Zalm je odvtedy terčom kritiky tlače i mnohých kolegov -- politikov. Premiér Balkenende sa za neho ospravedlnil. Je však na vine len použitý slovník? (hn/gaf)

menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
03. máj 2024 09:42