StoryEditor

Taliansko sa hrozbami nedá zastrašiť

16.08.2004, 00:00
Autor:
TASRTASR
Taliansko sa síce nenechá zastrašiť hrozbami moslimských militantov, avšak nemôže podceniť možnosti prípadných útokov na svojom území, uviedol včera taliansky minister vnútra Giuseppe Pisanu.

Minister tak reagoval na vyhlásenie teroristickej skupiny Brigády Abú Hafsa al-Masrího, ktorá vyzvala svojich bojovníkov, aby zaútočili na všetky ciele v Taliansku, keďže vláda v Ríme odignorovala ultimátum teroristov. Táto militantná organizácia pohrozila Taliansku 1. augusta atentátmi a dala vláde v Ríme ultimátum, aby do 15 dní stiahla svoj vojenský kontingent v počte 3 000 mužov z Iraku. "Dnes sme vyhlásili začiatok krvavej vojny a podľa Božej vôle sa zatrasie pôda pod nohami každého Taliana," uvádza sa vo vyhlásení skupiny na internete.
Pisanu pred novinármi vyhlásil, že militanti týmto spôsobom zneužívajú médiá, aby zveličili hrozby.
Taktiež dementoval informáciu, podľa ktorej hranice Talianska prekročila dodávka s výbušninami. Taliansky denník Corriere della Sera totiž priniesol informácie o tom, že polícia pátra po bielom Forde tranzit, ktorý prekročil francúzsko-talianske hranice v sobotu ráno a je plný výbušnín. Noviny uviedli, že diaľnica medzi Milánom a Turínom bola v sobotu na hodinu uzavretá, avšak nakoniec šlo o falošný poplach.
"Nepodceňujeme hrozby, avšak nedáme sa zastrašiť a naďalej nechávame v platnosti zvýšené protiteroristické opatrenia," dodal Pisanu. Tiež nevylúčil, že môže ísť o náhly útok nateraz nečinnej alebo len čiastočne aktívnej teroristickej skupiny, alebo o individuálny útok.

menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
08. máj 2024 02:28