StoryEditor

Blízky národ na severe

18.10.2007, 00:00
Autor:
(NP)(NP)

S Poľskom majú Slováci silné obchodné, historické aj kultúrne väzby. Po Čechoch sú to práve Poliaci, ktorým najlepšie rozumieme. K severným susedom každý víkend smerujú stovky áut so slovenskými poznávacími značkami, aby na trhoch za hranicami urobili výhodné nákupy. Poliaci sú náš štvrtý najväčší obchodný partner. Vzájomná bilancia je pre nás priaznivá -- minulý rok sme tam vyviezli tovar za 76 miliárd korún a doviezli za 58 miliárd.
Tradičné sú aj náboženské putá. Oba národy sú silne katolícke a ich patrónkou je Panna Mária. Naši veriaci chodia na púte do Čenstochovej, Poliaci zase do Levoče. Zblížil nás i poľský pápež Ján Pavol II., ktorý sa netajil svojou láskou k Slovensku. Rád chodil do slovenskej prírody, predovšetkým do našej časti Vysokých Tatier. Počas svojho pontifikátu k nám prišiel trikrát.
"V súčasnosti žije v Poľsku asi 2 600 poľských občanov slovenskej národnosti," povedal pre HN slovenský konzul v Krakove Marián Baláž. Podľa neho žijú Slováci predovšetkým na juhu krajiny, na poľskej strane Oravy a Spiša. O šírenie našej kultúry sa stará Slovenský inštitút vo Varšave a Spolok Slovákov v Krakove.
V porovnaní s Poľskom, ktoré má 38,5 milióna obyvateľov, je päťmiliónové Slovensko malým štátom. "Poľsko môže byť pre Slovákov zaujímavé ako veľká krajina s bohatou kultúrou a kresťanskými koreňmi," povedala pre HN šéfka Slovenského inštitútu vo Varšave Cecilka Kandráčová. Podľa nej však môže byť rovnako zaujímavé aj pre Poliakov Slovensko. A to nielen ako tranzitná krajina na ceste na juh, do Budapešti či Talianska, ale aj kvôli našej prírode, kúpeľom a pamiatkam. V poľskom jazyku vychádzajú brožúrky a prospekty o Slovensku. Minulý týždeň sa skončil festival, na ktorom sa zúčastnilo množstvo slovenských umelcov. Konajú sa folklórne vystúpenia, výstavy a iné kultúrne podujatia. Nedávno taktiež vyšla zbierka slovenskej poézie v poľštine Hory nás spájajú.

menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
05. máj 2024 04:00