StoryEditor

India po terore obracia zbrane na Pakistan

01.12.2008, 23:00

Necelý týždeň po krvavých teroristických útokoch, ktoré si v Mumbaji vyžiadali vyše 180 mŕtvych a stovky zranených, sa India a Pakistan dostali na pokraj ozbrojeného konfliktu. Pakistanský veľvyslanec v USA Husajn Hakvání pripustil, že Pakistan posilňuje vojenskú prítomnosť na indických hraniciach, dôvody sú však podľa neho čisto obranné. Vzťahy medzi Indiou a Pakistanom sú na bode mrazu a podľa niektorých analytikov sa medzi jadrovými rivalmi schyľuje k ďalšej vojne.

Našiel sa vinník
Kľúčové informácie o mumbajských útokoch sa indickej polícii podarilo získať od jediného teroristu, ktorý počas útokov nezahynul, ani neušiel. Zadržaný útočník pochádza z Pakistanu a pri výsluchu sa priznal, že ho vycvičila pakistanská teroristická organizácia Laškáre Tajba. Podľa odborníkov bola táto organizácia založená priamo pakistanskými tajnými službami. "Je to typ organizácie, ktorej sa hovorí Al-Kajdá affiliate, čo znamená, že spolupracuje s Al-Kajdou. Funguje na princípe spiacich buniek, ktoré sa v určitej chvíli aktivujú," povedal pre HN český analytik Martin Shabu.
Čoraz častejšie sa začína špekulovať o otvorenej vojne medzi Indiou a Pakistanom. Pakistanský prezident Ásif Alí Zardárí varoval Indiu, že v prípade eskalácie napätia presunie armádu z hraníc s Afganistanom na indické pohraničie. Jednoznačné vyhlásenie Naí Dílí, že za útokmi stojí Pakistan, vyvolalo zemetrasenie aj na indickej politickej scéne. Kvôli útokom už rezignoval minister vnútra a včera jeho príklad nasledovali aj viacerí nižšie postavení úradníci.
Vyšetrovanie tiež prinieslo prvé detaily krvavých útokov. Tie boli naplánované a koordinované s takou presnosťou, že podľa indickej polície ich extrémisti plánovali dlho dopredu. "Teroristi sa na mumbajský útok skutočne dlho pripravovali," potvrdil Shabu. Vysvitlo tiež, že islamskí radikáli sa neboja používať ani najmodernejšie výdobytky techniky, pochádzajúce z ich pohľadu z "morálne prehnitého" Západu. Jediný zadržaný terorista sa počas výsluchu priznal, že sa pred masakrou musel spolu s ostatnými útočníkmi naučiť naspamäť mapy mumbajských ulíc z internetového programu Google Earth. Na vytypovaných miestach potom spustili teroristi bezhlavú streľbu do davov ľudí a niektorých držali desiatky hodín ako rukojemníkov.

Hrozí vojna
Pôvodne sa k útokom prihlásila neznáma organizácia Dekánski mudžahedíni. Odborníci boli však od začiatku k tvrdeniam tejto skupiny skeptickí, keďže doteraz žiadne útoky nepredviedla. Jej priznanie malo údajne iba zviesť vyšetrovateľov z pravej stopy. Tá smeruje čoraz silnejšie do susedného Pakistanu, aj keď skutočnou liahňou teroristov je podľa odborníkov Afganistan. "Situácia v Afganistane destabilizuje celý región," tvrdí Shabu. Minulotýždňový masaker je podľa neho dôkazom toho, že hranice Pakistanu nielen s Indiou, ale aj s Afganistanom sú nesmierne priepustné a miestne autority nie sú schopné tieto hranice ustrážiť. "Jedna z vecí, ktorú plánuje NATO v Afganistane v najbližšom čase, je práve ochrana hraníc Pakistanu, pretože cez Pakistan prúdi nielen teroristický ľudský kapitál, ale aj drogy, ktoré často slúžia na financovanie teroristických kampaní," vysvetľuje Shabu.
Možnosť eskalácie situácie až do plnej nukleárnej vojny v Ázii začína brať svet čoraz vážnejšie. Na urýchlenú návštevu Indie pricestuje napríklad americká ministerka zahraničia Condoleezza Riceová, ktorá má upokojiť vyhrotenú situáciu.
India a Pakistan proti sebe bojovali už v troch vojnách. Jablkom sváru sa stal sporný región Kašmíru, ktorý bol v roku 1947 rozdelený medzi obe mocnosti. India aj Pakistan si však toto územie nárokujú celé. Radikálni separatisti v hornatom Kašmíre vedú od roku 1989 ozbrojený boj proti indickej vláde, ktorý si vyžiadal už 68-tisíc obetí prevažne z radov civilistov. Naposledy sa obe nukleárne veľmoci ocitli na prahu štvrtej vojny po útokoch radikálov na indický parlament v roku 2001, z ktorého India obvinila Pakistan.

menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
10. máj 2024 03:07