StoryEditor

Prvá misia Medvedeva v USA ľady neprelomila

17.11.2008, 23:00

Pol roka trvalo novému ruskému prezidentovi Dmitrijovi Medvedevovi, kým sa od nástupu na post šéfa Kremľa vydal za Atlantik zmierňovať napäté vzťahy Ruska s druhou svetovou superveľmocou -- Spojenými štátmi. Táto príležitosť sa mu naskytla cez víkend, keď sa v rámci summitu G20 venovanému finančnej kríze stretol vo Washingtone so svojím dosluhujúcim kolegom Georgeom W. Bushom.
Medvedev v Amerike naznačil, že po príchode nového prezidenta Baracka Obamu k moci sú Rusi pripravení diskutovať o najkonfliktnejších otázkach vrátane amerického radaru v Európe. Obaja lídri však budú mať v nasledujúcich rokoch čo robiť, aby urovnali vzťahy, ktoré sú najhoršie od konca studenej vojny. "Sporných otázok medzi Moskvou a Washingtonom je celý rad. Jednak je to teritoriálny okruh okolo Ruska, napríklad Gruzínsko, ale najmä protiraketová obrana," povedal pre HN český analytik Pavel Přikryl.

Čakanie na Obamu
Práve americký protiraketový štít v Európe vyhrotil vzťahy medzi oboma krajinami natoľko, že iba deň po amerických prezidentských voľbách Medvedev vyhlásil, že rozmiestni na hranice s Poľskom rakety Iskander, ktoré budú namierené na americké základne. "Medzi Ruskom a Spojenými štátmi je kríza dôvery," zopakoval vo Washingtone Medvedev. Potom však svoj tón zmiernil a Busha ubezpečil, že kým Amerika neurobí prvý krok, Rusko nebude rozmiestňovať žiadne rakety.
Väčšina analytikov pokladala Medvedevovu hrozbu za obyčajné strašenie. "Ani z vojenského hľadiska by nemali rakety Iskander v Kaliningradskej oblasti veľký význam. Sú to rakety krátkeho doletu, ktoré by nedosiahli ani len na americký radar tu v Česku," tvrdí Přikryl.
Spojeným štátom navrhol Medvedev spoluprácu na globálnom protiraketovom systéme, k dohode však podľa neho príde až vtedy, keď do kresla šéfa Bieleho domu nastúpi Bushov nástupca Obama. Ten podľa neho pomôže obnoviť vzájomnú dôveru medzi oboma štátmi. "Prvé signály, ktoré sme dostali z okruhu Baracka Obamu, ukazujú, že naši partneri o tomto probléme uvažujú a nechystajú sa ho iba jednoducho odklepnúť," povedal Medvedev.

Niečo za niečo
Projekt amerického protiraketového dáždnika bude podľa analytikov pokračovať ďalej, ale už nie s takou rýchlosťou a razanciou ako za Busha. Výmenou za jeho dokončenie bude musieť nový americký prezident Obama zrejme Moskve v niečom ustúpiť. "Napríklad za to, že my vám dáme pozíciu na svetovom pódiu, vy nám dovolíte rozmiestniť v Európe rakety a zobrať Gruzínsko do NATO. Ale to je, samozrejme, špekulácia," uzatvára Přikryl.

menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
10. máj 2024 05:43