StoryEditor

Česi sa o krok priblížili k legalizácii marihuany

09.12.2008, 23:00
Autor:
mbmb

Naši západní susedia potvrdili svoju povesť jednej z najliberálnejších európskych krajín. Český ústavný súd včera rozhodol, že pestovanie marihuany neznamená výrobu drog a posunul tak krajinu opäť o kúsok k úplnej legalizácii tejto mäkkej drogy. Súd svojím rozhodnutím zrušil tresty pre Hanu Tichú a Mojmíra Miklicu, ktorí si na záhrade vypestovali takmer 500 rastlín konope.
Česko patrí už dlhodobo v rebríčku konzumentov marihuany na popredné miesta európskeho rebríčka. U našich susedov fajčí marihuanu dokonca viac ľudí ako v Holandsku, kde sa droga voľne predáva v špecializovaných obchodoch. Podľa súdu skutočnosť, že pestovali konope, ešte neznamená, že z neho nevyhnutne získavali drogy. "Odvodenie znaku úmyselnej výroby omamnej látky zo samotného faktu pestovania rastlín konope siatej nie je presvedčivé," vysvetlila sudkyňa Eliška Wagnerová. Súd však upozornil, že pestovanie marihuany nie je ani legálne, pretože súdy nemajú žiadnu moc meniť platné zákony v krajine.
Vďaka ústavnému súdu však už pestovatelia nemusia dokazovať, že rastliny nepolievajú kvôli psychotropným účinkom, bremeno sa presunulo na obžalobu, ktorá bude musieť dokázať opak. Ostro sledovaný prípad Milkicu a Tichej sa v Česku ťahá už niekoľko rokov. Aj český najvyšší súd sa v minulosti viackrát postavil za pestovateľov konope. Naposledy upútal pozornosť verejnosti prípad Libuše Bryndovej, ktorá si pomocou marihuany liečila artritídu a astmu.

menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
03. máj 2024 20:14