StoryEditor

Albrightová sa vracia do Prahy. Ako ambasádorka

08.12.2008, 23:00
Autor:
mbmb

Americká "železná lady" sa vracia do svojho rodiska. Bývalá šéfka americkej diplomacie Madeleine Albrightová je podľa diplomatických zdrojov vo Washingtone horúcou kandidátkou na post veľvyslankyne Spojených štátov v Česku. Albrightová, ktorá sa narodila v Prahe ako Marie Jana Korbelová, by sa tak na záver svojej diplomatickej kariéry symbolicky vrátila do rodnej krajiny.

Clintonovej voľba
Podľa diplomatických zdrojov si Albrightovú mala na tento post vybrať jej nasledovníčka Hillary Clintonová. Albrightová sa údajne o túto funkciu osobne nesnaží, ale je pripravená vyjsť Clintonovej v ústrety. Práve Cintonovej manžel Bill ju totiž v roku 1996 vymenoval za prvú ženu na poste amerického ministra zahraničia. Na tomto mieste sa ukázala ako výrazná a kontroverzná osobnosť. Podarilo sa jej priamo ovplyvňovať zahraničnú politiku Spojených štátov na Blízkom východe a na Balkáne. Jej angažovanie sa vo vojne v bývalej Juhoslávii je dodnes preklínané množstvom Srbov a oslavované Bosniakmi, Chorvátmi a Kosovčanmi.
Keďže Albrightová nie je rodená Američanka, nemohli ju dokonca oboznámiť so všetkými tajomstvami amerického jadrového programu. Po jej odchode z funkcie sa však otvorene špekulovalo o možnosti, že sa vrhne do českej politiky. Vtedajší prezident Václav Havel dokonca Albrightovú podporoval, aby ho na poste nahradila po roku 2002. Podľa vlastných slov ju takého ponuky potešili, ale do českej vrcholnej politiky nakoniec nevstúpila.

Z Madlenky "železná lady"
Albrightová sa narodila v Prahe a meno Madeleine prijala neskôr ako francúzsku verziu mena Madlenka, ako ju volala jej babička. Americkou občiankou sa stala v roku 1957, a výrazné miesto v americkej politike si prvýkrát získala ako veľvyslankyňa Spojených štátov v OSN. Viacero svetových diplomatov jej dones nevie zabudnúť, že sa nečinne prizerala genocíde v Rwande, pri ktorej zahynulo viac ako 800-tisíc ľudí.
V súčasnosti sa Albrightová vrátila k svojej akademickej kariére a pôsobí ako profesorka na Georgetownskej univerzite. Jej otec bol takisto diplomat a učiteľ a v minulosti učil napríklad aj súčasnú ministerku zahraničia Condoleezzu Riceovú.
Na veľvyslanecký post u našich susedov má aj iná celebrita. Herečka Whoopi Goldbergová minulý týždeň povedala, že by chcela byť ambasádorkou USA v Maďarsku. Neskôr sa však ukázalo, že išlo iba o vtip.

menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
03. máj 2024 23:31