StoryEditor

Atény pochovali zabitého chlapca a bojovali s políciou

09.12.2008, 23:00
Autor:
mbmb

Štvrtý deň plný slzného plynu, horiacich budov a násilných konfliktov s políciou. Nepokoje v Grécku neutíchajú, naopak, rozšírili sa za hranice krajiny a zrážky s poriadkovými silami zaznamenali už aj v cyperskom hlavnom meste Nikózia. Smrť 15-ročného mladíka, ktorého zastrelil aténsky policajt, odštartovala cez víkend najväčšie nepokoje za posledné roky. "V uliciach je stále zmätok, skupiny mladých ľudí zapaľujú budovy a rozbíjajú výklady," opísala včerajšiu situáciu Darina Kubincová, Slovenka, ktorá už 22 rokov žije v Grécku.

Obavy o život
Situácia v gréckych mestách sa opäť vyhrotila. V noci mladí násilníci podpaľovali desiatky budov a rabovali obchody. "Stratili sme prehľad o tom, koľko demonštrácií vlastne prebieha," pripustil hovorca gréckej polície. Pri násilných konfliktoch s demonštrantmi sa už zranilo 34 civilistov a takmer dve desiatky gréckych policajtov. Demonštrácie sa medzitým rozšírili na celé územie Grécka a protesty zažili prakticky všetky väčšie mestá v krajine. "Mládež sa húfne sťahuje na miesta, kde sú väčšie demonštrácie, napríklad na hlavnom námestí a pred budovou parlamentu. Ostatní do centra vôbec nechodia. Včera ráno sa ľudia nemohli dostať do práce. Premávka skolabovala, autobusy začali chodiť až približne od deviatej hodiny, keď už mali byť ľudia v práci," opisuje situáciu v hlavnom meste Kubincová.
Včera ráno obsadili Atény upratovacie čaty, ktoré sa snažili odpratať aspoň tie najväčšie pozostatky predošlých nepokojov. Už o niekoľko hodín však začali do mesta prúdiť tisíce protestujúcich a ľudí, ktorí sa prišli rozlúčiť s 15-ročným Alexandrosom Grigoropoulosom. Nepokoje zachvátili po pohrebe aj inak pokojnú prístavnú časť Atén, ktorej sa násilnosti doteraz vyhýbali. Väčšina Grékov sleduje extrémnu situáciu v krajine iba na obrazovkách televízorov a pre obavu o svoju bezpečnosť sa vyhýbajú miestam najväčších konfliktov medzi demonštrantmi a políciou. "Tým, že žijem mimo centra Atén, je tu relatívne bezpečne, ale v centre mesta by som mala obavy aj o vlastný život," hovorí Kubincová.

Vianoce v plameňoch
Napriek tomu, že politické špičky prisľúbili rýchly koniec vyhrotenej situácie v krajine, situácia sa stále zhoršuje. Väčšina škôl v krajine ostáva zatvorená, keďže študenti sa zabarikádovali v budovách a areáloch škôl, kam podľa gréckych zákonov nemá polícia prístup. Veľké množstvo demonštrantov drží doteraz vo svojich rukách Aristotelovu univerzitu v Thessalonikách a Aténsku univerzitu ekonomiky a biznisu. Pre násilie odvolal aténsky starosta aj predvianočné oslavy v meste. V centre vianočných sviatkov na námestí Syntagma dokonca demonštranti podpálili aténsky vianočný stromček, ten následne obkolesili a spievali pri ňom koledy.
Hlavnou hnacou silou nepokojov, ktoré nedokáže grécka polícia dostať pod kontrolu, sú študenti. V Grécku majú násilné protesty študentov proti vláde dlhú tradíciu už od čias vlády vojenskej junty v 70. rokoch. Včera kvôli násilnostiam rezignoval dekan Aténskej univerzity. Podľa analytikov nie sú študentské protesty vôbec prekvapujúce, ide len o prirodzený dôsledok roky zanedbávaných reforiem. Mladí ľudia majú problém nájsť si prácu a situáciu ešte zhoršila svetová finančná kríza.

Výsledky nepokojov
-- desiatky zranených civilistov aj policajtov
-- zatknutých 87 demonštrantov
-- zhoreli desiatky áut
-- iba v Aténach bolo 10 bojísk

menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
03. máj 2024 18:08