StoryEditor

New York prilákal favoritov oboch táborov

05.02.2008, 23:00
"Dobré ráno, Amerika. Nezabudnite, dnes nás čaká superutorok," oznamuje už od skorých ranných hodín moderátor jednej z rozhlasových staníc. Slová "Super Tuesday" začujem, aj keď odchádzam z newyorského hotela.

Amerika zažila včera jeden z najdôležitejších dní, počas ktorého sa naraz v 24 štátoch rozhodovalo o prezidentských kandidátoch demokratov a republikánov. Výsledky boli známe až dnes ráno. Kto bude mať najviac víťazstiev, je veľmi blízko, aby sa napokon dostal do finálneho novembrového súboja o kreslo šéfa Bieleho domu.
Večer pred dôležitým superutorkom, kedy spomedzi 24 štátov USA rozhoduje aj New York, do tohto veľkomesta prišli dve najväčšie hviezdy prezidentských volieb - republikánsky favorit John McCain a po ňom pricestovala senátorka za štát New York, bývalá prvá dáma Hillary Clintonová.

Súboj o "veľké jablko"
McCainov tím zorganizoval tlačovú konferenciu, ktorá sa pre veľký záujem médií, verejnosti a jeho fanúšikov stala skôr akousi volebnou kampaňou a ktorá mala "nakopnúť" republikánskych voličov vo "veľkom jablku."
McCainovi sa tento ťah vydaril. Bez väčšej pompéznosti a prehnanej bezpečnosti prišiel medzi ľudí priamo do historickej perly mesta - do takzvanej Grand Central Station na známej Park Avenue. Ide vlastne o obrovskú vlakovú stanicu.
Svetlá kamier, množstvo novinárov a fotografov, policajti so psovodmi nenechali cestujúcich prejsť bez povšimnutia. Aj najviac sa ponáhľajúci Newyorčan sa v tej chvíli zo zvedavosti zastavil vo vstupnom vestibule. "Čo sa tu deje? Čože, McCain bude tu?" zaznelo v dave niekoľkokrát.
Posledných pochybujúcich, že horúci favorit volieb príde na vlakovú stanicu, presvedčili prichádzajúce davy fanúšikov vojnového veterána, ktorí potom vestibul zaplnili do posledného miesta. Nechýbali transparenty so sloganmi, ktoré vyzývali republikána, aby sa stal ich prezidentom.
Za bariérami pre novinárov a politikov to bolo pred jeho príchodom trošku zaujímavejšie. "Nie som demokrat, ani republikán. Som nezávislý," rozpráva mi Josh, ktorý stojí v celkom prvom rade s transparentom. "Ale budem voliť Johna McCaina, pretože je to najlepší kandidát a udrží Ameriku bezpečnou. Po 11. septembri je všetko iné. Musíme sa chrániť," vysvetľuje s vážnou tvárou tento fanúšik McCaina.
Voľby sú podľa mnohých, ktorí sem prišli za McCainom, dôležité, pretože rozhodnú o dôležitých otázkach budúcnosti USA vrátane Iraku. "Toto je citlivá otázka. Američania nikdy nechcú odísť z Iraku ako porazení. McCain chce, aby sme tam ostali, kým to bude potrebné. A to je správne. A nehanbí sa za to ako niekto, kto kedysi vojnu odsúhlasil a teraz ju kritizuje," vyjadruje sa žena z davu. "Keď odídeme, skončí sa to ako masaker," dodáva.
Muž večera
Pred príchodom samotného muža večera to už vrelo, dav začal pískať a skandovať. McCain prišiel zadným vchodom, bez väčšieho chaosu, v sprievode ďalších známych tvárí - demokrata Joea Liebermana, bývalého guvernéra New Yorku Georgea Patakiho a bývalého starostu Rudyho Giulianiho - pozdravil fanúšikov. Pred stovkami z nich mu verejne vyjadrili podporu tri známe tváre americkej politiky. "Tohto muža musí New York zvoliť, pretože on je ten, ktorý mesto, ktoré už raz padlo do rúk teroristov, udrží bezpečným proti terorizmu," ako prvý prehovorí exguvernér Pataki, a doplní ho Giuliani: "Ja som všetky voľby prehral, aby John McCain vyhral a neprekáža mi to," hovorí Giuliani a rozosmeje dav.
Samotný McCain, ktorého prišli podporiť aj vojnoví veteráni, hovoril najmä o bezpečnosti a Iraku.
Republikáni si víťazstvo newyorského tímu v nedeľnom finále Superbowlu chcú zopakovať volebným superutorkom. McCain voličov ubezpečil, že si ho môžu zopakovať, keď budú voliť jeho.
Novinári sa ešte zamerali na demokrata Liebermana, ktorého v týchto dňoch vidieť po boku republikána McCaina. V kruhu novinárov Lieberman vysvetlil, že McCain je lepší kandidát ako akýkoľvek kandidát z jeho tábora. "Sme priatelia, a pre mňa je ten najlepší," hovorí Lieberman. Ako sa viacerí zahraniční novinári po udalosti zhodli, aj keď volebné štáby s novinármi takmer vôbec nespolupracujú, samotní politici sú o mnoho otvorenejší rozprávať a odpovedať na otázky. Svoju cestu do Bieleho domu si musia vyšliapať koniec koncov sami.

01 - Modified: 2003-07-07 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: Prenos zdražel 02 - Modified: 2003-07-07 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: Výnimky nepripúšťajú
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
10. máj 2024 19:58