StoryEditor

Dráma v Indii. Teror udrel na turistov

Finančné srdce Indie a domov slávneho Bollywoodu, indickej obdoby kalifornského Hollywoodu, sa zmieta v chaose. Trinásť miliónov Mumbajčanov zažilo v noci na včera sériu do najmenších detailov premyslených a koordinovaných teroristických útokov na miesta navštevované zahraničnými turistami. Streľba z automatických zbraní a niekoľko výbuchov má tragickú bilanciu - 130 mŕtvych a stovky zranených. "V Mumbaji je vojna,“ opisujú situáciu miestne médiá.
Stovky príslušníkov špeciálnych kománd a policajtov sú v pohotovosti v okolí miest, kde sa teroristi zabarikádovali a stále držia rukojemníkov. "V priebehu niekoľkých sekúnd ležali okolo mňa postrieľaní ľudia. Muži kričali, že prišli o prsty, všade okolo bola krv,“ opísal svoj hrôzostrašný zážitok z jedného miesta útoku Maníš Tripasi. Medzi obeťami je šesť zahraničných občanov. Ďalšie desiatky cudzincov utrpeli zranenia, keďže teroristi udreli na miesta, ktoré bývajú plné turistov.
Podľa informácií slovenskej diplomacie sa v Mumbaji nachádzali v čase útokov šiesti naši občania. "Traja boli ubytovaní v hosteli neďaleko časti, kde sa bojuje. V Mumbaji evidujeme ešte jednu Slovenku, ďalších dvoch ľudí preverujeme. Všetci šiesti sú v poriadku, sme s nimi v kontakte. Inak nemáme žiadne informácie o tom, že by medzi obeťami, zranenými či rukojemníkmi mali byť slovenskí občania,“ povedal pre HN Igor Skoček z tlačového oddelenia ministerstva zahraničných vecí.

Útočili na turistov
Podľa Skočeka naša diplomacia zatiaľ nevydala žiadne odporúčanie slovenským občanom chystajúcim sa na cestu do Indie. Situáciu však pozorne sleduje a v prípade potreby bude reagovať. K zodpovednosti za útoky sa už prihlásili radikálni islamisti, ktorí by mohli mať napojenie na Al-Kajdu.
Teroristi zaútočili na desiatku miest v Mumbaji. Medzi mŕtvymi je aj jeden Talian, mnoho miestnych policajtov a o život prišiel dokonca aj šéf mumbajskej protiteroristickej jednotky Hemant Karkare. Teroristi sa zamerali najmä na dva najprestížnejšie hotely v Mumbaji, ktoré bývajú často plné zahraničných turistov. Tádž Mahal Palace bol vybudovaný ako pamätník prvej návštevy britského kráľa Juraja V. a nachádza sa neďaleko historického oblúku Indická brána. Hotel Oberoi má zase jedinečný výhľad na Arabské more a nachádza sa v srdci komerčnej štvrte. "Boli sme na večeri, keď sme počuli výstrely. Vypukla streľba a ozvali sa výbuchy. Zostali sme na podlahe, množstvo ľudí sa schovalo pod stoly, pod nábytok a zamestnanci hotela nám hovorili, aby sme boli ticho,“ opísala svoj zážitok z hotela Tádž Mahal britská turistka Cheryl Robinsonová. Hotel navyše zaplavila voda z rozstrieľaného vodovodného potrubia a hostia museli ležať celé hodiny vo vode. Hotel nakoniec oslobodilo špeciálne indické komando v čiernom oblečení, ktorému sa podarilo zneškodniť všetkých únoscov.
Teroristi zaútočili aj na jednu z najvyťaženejších železničných staníc v celej Indii, stanicu Čhatrapatího Šivádžía, ktorá je postavená vo viktoriánskom štýle a patrí do svetového kultúrneho dedičstva OSN. "Na stanicu vtrhli štyria mladíci v čiernych tričkách a modrých džínsoch ozbrojení veľkými puškami. Začali bez mierenia strieľať okolo seba a potom utiekli. V priebehu niekoľkých sekúnd ľudia jednoducho popadali na zem. Boli veľmi mladí. Stál som hneď za nimi, keby som sa bol otočili, tak som to mohol byť ja,“ opísal situáciu na stanici Nasím Inám. Práve bezhlavá streľba na preplnenom železničnom termináli spôsobila najviac obetí z celej série útokov.
Neprehľadná situácia panuje stále aj v okolí budovy Nariman House, kde ozbrojenci zadržiavajú židovské rodiny s deťmi. Ani izraelské úrady nemajú zatiaľ žiadne informácie o počte či zdravotnom stave zadržiavaných.

Slováci v Indii
V Indii žije viacero Slovákov, ich presný počet však nepozná ani naša ambasáda. "Oni nemajú povinnosť hlásiť sa na konzulárnom úrade. Evidujeme len desať ľudí, väčšinou ide o Slovenky, ktoré sa vydali za Indov alebo zamestnancov firiem,“ uviedol pre HN Pavel Vízdal z našej ambasády v Naí Dillí. Podľa neho sa Slováci obracajú na veľvyslanectvo so žiadosťou o pomoc napríklad keď stratia pas, okradnú ich na ulici alebo pred odchodom do Himalájí.
Okamžite po útokoch sa spustili špekulácie o tom, kto je za masaker zodpovedný. Keďže útok nesie rukopis islamských extrémistov, prvým podozrivým sa stala medzinárodná teroristická sieť Al-Kajdá. K zodpovednosti sa sama prihlásila pomerne neznáma organizácia Dekánsky mudžahedíni, ale úrady ich zodpovednosť odmietajú. Podľa indického premiéra Manmohana Singha prišli útočníci spoza hraníc Indie.
Počet teroristických útokov v Indii v posledných rokoch narastá. Naposledy zaútočili extrémisti s porovnateľnou silou v roku 2006, keď pri sérií výbuchov v mumbajských vlakoch našlo svoju smrť 209 ľudí.

Prečítajte si aj:
Začalo sa to ako reality šou

Rozhovor. Sandžaj Ranade z University of Mumbai exkluzívne pre HN.

V meste panoval po útokoch chaos. Ako to v Mumbaji vyzerá teraz?
Teroristi stále zadržiavajú židovské rodiny v Nariman House, nikto však nevie, koľko ľudí presne. Stále nevzniesli vôbec žiadne požiadavky na prepustenie rukojemníkov. Vieme, že niektorým teroristom sa podarilo utiecť na autách. Polícia je teraz nesmierne vyťažená, robí kontroly na cestách a v meste vládne chaos. Treba si uvedomiť, že väčšina Mumbajčanov cestuje každý deň za prácou viac ako 20 kilometrov. Každý prímestský vlak smerujúci ráno do Mumbaja vezie viac ako 3-tisíc cestujúcich a takých vlakov jazdia denne stovky. V meste je preto chaos bežný, ale teraz musia navyše všetci títo ľudia uvoľniť cestu polícii a tajným službám, ktoré vyšetrujú útoky. Nikto nevie, čo sa bude diať ďalej.

Celý článok >>
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
10. máj 2024 00:02