StoryEditor

Kelly Grennhillová: Vedia ako problém utečencov zneužiť

16.08.2004, 00:00
Využívanie utečencov na politické a ekonomické účely je častejšie, ako si ľudia myslia, hovorí Kelly Greenhillová. Touto problematikou sa zaoberá ako expertka v Centre pre medzinárodnú bezpečnosť a spoluprácu na Stanfordovej univerzite v USA.
Dá sa ako príklad politického využívania utečencov interpretovať aj terajšia humanitárna kríza v Dárfúre?
- Kríza v Sudáne a jeho prihraničných oblastiach by sa mala vnímať ako práve sa odohrávajúce využívanie ľudí vyhnaných z domova, a to pre politické účely. Možno tak pochopiť aj správanie sa vlád, ktoré sa na prvý pohľad javia ako iracionálne.

Utečencov považujú za príťaž pre hostiteľský štát. Ako ich môžu vlády využiť?
- Vlády vymysleli mnoho spôsobov, ako z utečencov ťažiť. Najčastejšie na to, aby mohli ovplyvňovať správanie susedných krajín. Všeobecne povedané, existujú štyri hlavné kategórie, ako utečencov využiť.
Utečenci môžu poslúžiť ako nástroj na získanie územia alebo majetku. To sa podarilo napríklad Maročanom v priebehu tzv. "Zeleného pochodu" do Západnej Sahary zorganizovaného vládou v sedemdesiatych rokoch. Získali tak územie na úkor Španielska.
Vlády môžu pomocou utečencov tiež zámerne "exportovať" domáce spory na iné územie. Utečenci slúžia často aj ako nástroj, ako môže hostiteľská krajina ovplyvňovať vojenské operácie na svojom území (ako napríklad v šesťdesiatych rokoch komunistický Vietnam v bojoch s americkou armádou).
Štvrtým a zrejme najčastejším spôsobom je využívanie utečencov na politický alebo ekonomický nátlak na susedné krajiny.

Hrajú v týchto prípadoch úlohu aj peniaze? Utečenci môžu slúžiť ako zámienka na získanie väčšieho množstva zahraničnej pomoci.
- Áno, to sa skutočne občas stáva. Povedala by som, že výraz "zámienka" v niektorých prípadoch nie je úplne presný. Väčšina utečeneckých prúdov sa vyskytuje v rozvojovom svete a mať na svojom území veľkú populáciu utečencov je pre hostiteľskú krajinu veľká finančná záťaž. Aby získali väčší diel zahraničnej pomoci, vlády sa snažia udávaný počet utečencov na svojom území umelo zveličovať.

Ako dlho sa dá taká stratégia využívať?
- V krátkom období je utečenecká populácia uväznená na určitom území ako dobré riešenie - aj pre štáty, kde by títo utečenci asi inak hľadali azyl. Postupne však môžu veľmi destabilizovať hostiteľskú krajinu.

Nájdu sa nejaké prípady politického alebo ekonomického využívania utečencov v súčasnosti?
- Príkladom bola nedávna kríza na Haiti. Bývalý haitský prezident Bertrand Aristide sa pokúsil zopakovať model, ktorý sa mu osvedčil už v roku 1994. Pod vyhrážkou vlny utečencov z Haiti sa pokúsil prinútiť USA, aby vojensky odvrátili povstanie rebelov proti jeho režimu.
Vlnou utečencov z Kosova hrozil Slobodan Miloševič, rovnako sa chová aj bieloruský diktátor Alexander Lukašenko. Varoval, že otvorí hranice utečencom na Západ, aby získal viac peňazí od EÚ.
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
07. máj 2024 07:08