StoryEditor

Britská tínedžerka vyhrala právo na smrť

11.11.2008, 23:00

Prípad bledého, smrteľne chorého dievčaťa, ktoré vyhralo boj o svoju smrť, chytil za srdce väčšinu obyvateľov Britských ostrovov. Nielen v Británii, ale aj v celej Európskej únii vzbudila 13-ročná Hannah Jonesová nový záujem o otázku eutanázie - dobrovoľnej smrti. "Eutanáziu by som podporil aj na Slovensku, ale iba za určitých podmienok. Rozhodujúce je tu slovo odborníkov. Keby som bol sám v kritickej situácii, alebo v ťažkej nevyliečiteľnej chorobe, určite by som s tým vo vzťahu k svojej osobe súhlasil,“ povedal pre HN podpredseda vlády SR Dušan Čaplovič.

Právo na smrť
Keď mala Hannah päť rokov, lekári u nej zistili vzácnu formu leukémie. Kombinácie liekov, ktoré musela užívať, jej v priebehu rokov doslova prederavili srdce. Liečbu museli zastaviť a jediné, čo môže Hannah teraz zachrániť život, je transplantácia srdca. Po ôsmich rokoch strávených prevažne v nemocniciach a po dôkladných konzultáciách s odborníkmi, ktorí potvrdili, že Hannah transplantáciu nemusí prežiť, sa tínedžerka rozhodla, že posledné týždne svojho života chce stráviť doma, so svojou rodinou. Keďže aj v prípade úspechu operácie by sa v dôsledku zníženej imunity dievčaťu zrejme naplno vrátila leukémia, Hannah sa rozhodla radšej dôstojne zomrieť.
Jej rodičia však boli šokovaní, keď zistili, že úradníci na ochranu detí v Hereford Hospital, kde Hannah leží, požiadali súd, aby ju zobral z ich starostlivosti. "Je nehorázne, že ľudia z nemocnice si môžu myslieť, že nemáme na srdci ten najlepší záujem našej dcéry,“ povedal rozhorčený otec Andrew Jones. Ochrancovia detí žiadali zobrať rodičom rozhodovaciu právomoc, keďže údajne bránia liečbe svoje dcéry a súd požiadali o možnosť rozhodnúť o Hanninom osude samy.
Súd však po vypočutí 13-ročného dievčaťa rozhodol, že Hannah sa rozhodla informovane a uvedomuje si dôsledky odmietnutia transplantácie. Nemocnica nakoniec súhlasila s prepustením dievčaťa domov, stále však nie je isté, kedy Hannah prepustia. "Nemocnica sa k tomuto prípadu nebude vyjadrovať,“ povedala pre HN Nicky Naisenová z Hereford Hospital a poukázala na to, že prípad v Británii plní titulky bulvárnych denníkov.

Turizmus smrti
Prípad Hannah Jonesovej opäť rozprúdil debatu o základnom práve ľudí na smrť, ktorý stále uznáva iba niekoľko európskych štátov. Najviac kontroverzií vyvoláva švajčiarske združenie Dignitas, ktoré pomáha s asistovanou samovraždou nielen Švajčiarom, ale aj cudzincom. Švajčiarsko sa tak stalo mekkou turizmu za smrťou, keďže viac ako polovicu klientov Dignitas tvoria Nemci.
Každý záujemca musí splniť množstvo prísnych podmienok a byť duševne spôsobilý rozhodovať sa sám za seba. Okrem toho musí zaplatiť poplatok 4 000 eur (v prepočte 120-tisíc korún) za prípravu samovraždy a 7 000 eur (v prepočte 210-tisíc korún) v prípade, že spoločnosť za zosnulého preberie úradné poplatky a prípravu pohrebu. Každý čakateľ na smrť musí byť schopný sám, bez pomoci, vypiť smrtiaci kokteil, keďže pracovníci Dignitas okrem prípravy smrti pacientom priamo zomrieť nepomáhajú. Do piatich minút po vypití nápoja upadne pacient do kómy, v ktorej do 20 minút zomrie.
Aj keď služby Dignitas nevyužil doteraz ani jeden Slovák, v susednom Česku sa našlo hneď niekoľko ľudí, ktorí využili liberálne švajčiarske zákony. Dignitas síce nie je jediná organizácia, ktorá vo Švajčiarsku podniká so smrťou, ale jej najväčší konkurent, skupina EXIT, odmieta pomáhať cudzincom a prijíma iba švajčiarskych občanov.

Pre zväčšenie kliknite na obrázok

Eutanázia rozdeľuje svet
V celej Európe je v súčasnosti iba päť krajín, ktoré legislatívne povoľujú za určitých podmienok eutanáziu - Albánsko, Belgicko, Luxembursko, Holandsko a Švajčiarsko. Vo Veľkej Británii je eutanázia stále nelegálna, aj keď súdny precedens z roku 1957 hovorí, že ak lekár spôsobí smrť pacienta podaním smrtiacich liekov a jeho jedinou motiváciou bolo zmierniť bolesť trpiaceho, nemôže byť stíhaný za vraždu, dokonca ani v prípade, že bolo pravdepodobné, že pacient v dôsledku užitia liekov zomrie.
Otázka eutanázie rozdeľuje aj Spojené štáty, kde je vo väčšine štátov federácie nelegálna. Niektoré štáty však využili svoju právomoc prijať v tejto otázke vlastnú legislatívu. Tá bola nakoniec schválená iba v dvoch amerických štátoch Oregon a Texas. Štát Oregon uzákonil lekárom asistovanú samovraždu ešte v roku 1994 a Texas v roku 1999 prijal zákon dovoľujúci lekárom odpojiť od prístrojov nevyliečiteľne chorých pacientov, dokonca aj proti vôli ich najbližších rodinných príslušníkov.

menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
10. máj 2024 14:04