Reuters
StoryEditor

Západ sa snaží zrušiť Rusko rovnako ako spisovateľku Rowlingovú, tvrdí Putin

25.03.2022, 15:40
Autor:
ČTKČTK
Autorka ságy o Harrym Potterovi povedala, že stojí pri Ukrajine, ktorej chce finančne pomáhať prostredníctvom svojej charitatívnej organizácie.

Autorka ságy o Harrym Potterovi J. K. Rowlingová sa dnes ohradila proti slovám ruského prezidenta Vladimíra Putina.

Vodca Kremľa vyhlásil, že Západ sa snaží "zrušiť" Rusko a ruskú kultúru kvôli jeho tradičným postojom, rovnako ako sa dištancoval od Rowlingovej kvôli jej názorom na transgenderové osoby. Podľa Rowlingovej nie je Putin najlepším kritikom západných pomerov, vzhľadom na to, že vraždí, trávi a väzní svojich oponentov. Informoval o tom denník The Times.

Putin dnes na zhromaždení ruských umelcov odsúdil západnú "kultúru rušenia" (cancel culture), ktorá sa podľa neho teraz snaží zlikvidovať ruský príspevok ku kultúrnemu kánonu. Ako kultúra rušenia sú niekedy označované prípady, keď známi ľudia čelia postihom či útokom po vyjadrení kontroverzných názorov.

"Nedávno zrušili Joanne Rowlingovú. Detská autorka, ktorej knihy vychádzajú po celom svete, upadla v nemilosť priaznivcov takzvaných rodových slobôd len preto, že nevyhovela požiadavkám rodových práv. Dnes sa snaží zrušiť tisícročnú krajinu," povedal Putin počas stretnutia s ruskými laureátmi kultúrnych cien.

"Hovorím o postupujúcej diskriminácii všetkého, čo súvisí s Ruskom, o trende, ktorý sa rozvíja v rade západných štátov za plného súhlasu, a niekedy aj s podporou západných elít," dodal ruský prezident.

Rowlingová sa k slovám ruského vodcu vyjadrila na twitteri.

"Najlepším kritikom západnej kultúry rušenia asi nebudú tí, ktorí v súčasnej dobe vraždia civilistov za zločin odporu, alebo väznia a dávajú otráviť svojich kritikov," uviedla autorka.

K tweetu pripojila článok o uväznenom opozičnom predákovi Alexejovi Navaľnom. Dodala, že stojí pri Ukrajine, ktorej chce finančne pomáhať prostredníctvom svojej charitatívnej organizácie.

Ukrajina teraz už mesiac čelí ozbrojenej ruskej invázii, ktorú Putin zdôvodnil potrebou "denacifikácie" krajiny. Vojna zničila ukrajinské mestá, tisíce ľudí zomreli, milióny sú na úteku, mnohí v zahraničí.

Putin opakovane presadzuje témy kultúrnych vojen a trvá na tom, že názory na transgenderové osoby a práva homosexuálov pokazili dekadentný Západ, zatiaľ čo Rusko podľa neho zostáva čisté.

Ďalej vyhlásil, že Západ sa snaží zrušiť skladateľov, ako je Petr Iľjič Čajkovskij, Dmitrij Šostakovič a Sergej Rachmaninov. Podľa britského denníka tak možno narážal na rozhodnutie Cardiffskej filharmónie vyradiť Čajkovského Slávnostnú predohru 1812 z pripravovaného programu. Putin tiež prirovnal kultúru rušenia k páleniu kníh v Tretej ríši. Moskva po invázii na Ukrajinu v krajine umlčali nezávislé médiá.

Ruské veľvyslanectvo vo Francúzsku vo štvrtok na twitteri zverejnilo karikatúru, na ktorej bola mŕtvola označená slovom "Európa", ktorej bola vpichovaná injekčná striekačka s nápisom "kultúra rušenia".

Úrad príspevok po niekoľkých hodinách zmazal. Francúzske ministerstvo zahraničia si podľa agentúry Reuters kvôli karikatúre predvolalo ruského veľvyslanca vo Francúzsku. Povedalo mu, že príspevok je "neprijateľný".

01 - Modified: 2024-04-26 21:37:57 - Feat.: - Title: Pravdepodobnosť zrútenia ukrajinských pozícií klesá, tvrdí šéf estónskej rozviedky 02 - Modified: 2024-04-26 19:14:06 - Feat.: - Title: Britská vláda si predvolala ruského ambasádora za prípravu podpaľačského útoku 03 - Modified: 2024-04-26 16:19:56 - Feat.: - Title: Ukrajinská rozviedka hlási zničenie ruského vrtuľníka na letisku pri Moskve 04 - Modified: 2024-04-26 15:12:01 - Feat.: - Title: Dostával som balíčky, nie peniaze, povedal nemecký poslanec Bystroň ku kauze úplatkov od Rusov 05 - Modified: 2024-04-26 13:33:30 - Feat.: - Title: Zasiahli sme na východe Ukrajiny vlak, hlásia Rusi. Mal byť naložený zbraňami zo Západu
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
27. apríl 2024 08:10