StoryEditor

Grécka mládež vyčíňala

07.12.2008, 23:00
Autor:
mbmb

V Grécku horia autá a celé budovy, vo veľkých mestách sú porozbíjané výklady obchodov. V krajine vypukli masívne nepokoje po tom, ako polícia pri svojom zásahu zastrelila 16-ročného mladíka. Do ulíc vyšli tisíce študentov a prívržencov krajnej ľavice, ktorí hádžu na políciu zápalné fľaše a kamene a podpaľujú automobily. V hlavnom meste Atény podpálili demonštranti viacero bánk a obchodov na hlavnej nákupnej triede.

Nepokoje sa šíria
Z hlavného mesta sa nepokoje rozšírili aj do druhého najväčšieho mesta Solún, ležiacom na severe krajiny. Včera však vypukli demonštrácie aj na ostrove Kréta na juhu Grécka a najhoršie nepokoje za posledné roky tak zachvátili celú krajinu. Protesty prevažne mladých Grékov spustil policajný zásah v Aténach, pri ktorom zahynul 16-ročný chlapec. Grécka polícia okamžite po incidente vyradila zo služby dvoch svojich členov a prisľúbila dôkladné vyšetrovanie a hlboký zármutok nad nešťastnou smrťou vyjadril aj minister vnútra Prokopis Pavlopoulos. Tisíce študentov aj napriek tomu vyšli cez víkend do ulíc a demonštrácie postupne prerástli do násilností.
Aj keď podľa úradov nebol nikto zranený, množstvo áut zhorelo do tla a protestujúcim sa podarilo podpáliť viacero budov. Do rozvášnených davov strieľala polícia náboje so slzným plynom. K najtvrdším bojom došlo v centre Atén a pred miestnou technickou univerzitou. Polícia zatkla 12 mladíkov, ktorí útočili na budovy bánk.

Rozbité výklady
Aj napriek rozsiahlym škodám grécka polícia popiera, že by došlo k akémukoľvek rabovaniu. Veľké množstvo obchodov pritom pri nepokojoch prišlo o svoje výklady. Podľa očitých svedkov si dav mladých ľudí navyše svoje ciele starostlivo vyberal. Kým v bankách a veľkých obchodoch často horelo, malé obchody s rýchlym občerstvením zostali nedotknuté.

menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
03. máj 2024 18:51