StoryEditor

Nicolas Sarkozy mení Francúzsko

24.08.2007, 00:00
Sto dní od príchodu do Elyzejského paláca francúzsky prezident Nicolas Sarkozy dokazuje, že jeho predvolebná proreformná rétorika nebola len reklamou na toľko očakávanú zmenu. Podarilo sa mu už presadiť prvé vnútorné reformy.

Vzrastom malý muž sa úspešne zviditeľnil aj na medzinárodnej scéne. Návštevou amerického prezidenta Georga W. Busha si síce vyslúžil ostrú kritiku opozičných socialistov, napriek tomu sa doma teší 65-percentnej podpore Francúzov.
"Nikdy nebudem statickým prezidentom. Ja som šéf, ja musím reagovať. Som platený za to, aby som rozhodoval, tak rozhodujem," tvrdí súčasný prezident.
Sto dní vlády prezidenta Sarkozyho sa zatiaľ Slovenska veľmi nedotklo. Kritizovanie nízkych daní v krajinách strednej Európy ešte z postu ministra financií sa zatiaľ z pozície prezidenta nezopakovalo. "Čo sa týka jeho európskej politiky, ktorá sa nás dotýka, sa Sarkozy ani zďaleka neprejavil tak, ako sa očakávalo. Vo vyjednávaniach o reformovanej zmluve EÚ nechal hrať prvé husle Merkelovú. K otázkam daní a dotácií a eurofondov sa pravdepodobne ešte nemal čas prejaviť," povedal HN analytik portálu euroactive Ivan Štefunko.
Úskalia pred prezidentom
Na dynamické tempo prezidenta si musel zvyknúť aj parlament. Prezident totiž plánoval schválenie prvých reforiem už v lete, keď zvolal špeciálne zasadanie parlamentu. Tak ako to Francúzom sľúbil pred voľbami, si najprv posvietil na mladých delikventov - v čase nepokojov na francúzskych predmestiach dokonca neváhal nazvať ich "luzou." Podľa nového zákona im teraz za priestupky hrozia prísnejšie tresty.
Ďalšie legislatívne novinky sa dotkli univerzít či zavedenia minimálnych služieb pri štrajkoch vo verejnej doprave.
Najťažšiu agendu však má prezident ešte len pred sebou. Reforma pracovného zákona patrí vo Francúzsku k tradične mimoriadne citlivým témam. Už pred voľbami Sarkozy dvíhal prst a varoval, že na rozbehnutie stagnujúcej ekonomiky budú musieť Francúzi viacej pracovať. Práve tu predpovedajú pozorovatelia Sarkozymu prvý možný neúspech.
S Bushom pri hamburgeroch
Počas 100 dní prezidentovania stihol šéf krajiny galského kohúta veľa aj na medzinárodnej scéne. V záverečnej fáze vyjednávania o prepustení bulharských sestričiek z Líbye zaloboval prezident aj so svojou manželkou Cecíliou - úspešne. K dobru si môže pripísať schválenie zjednodušenej verzie problematickej ústavnej zmluvy EÚ.
Dovolenkou v Spojených štátoch v súkromnom dome rodiny Bushovcov, ktorú považovali za prvý krok k otepleniu vzťahov medzi Parížom a Washingtonom, by sa nemohol pochváliť nikto z jeho predchodcov. Rybačka a súkromná večera pri hamburgeroch vzbudila ihneď kritiku opozičných socialistov. Napriek kritickým reakciám však socialisti, ktorým popularita stále klesá, nie sú schopní sformulovať alternatívu. Sarkozymu sa šalamúnsky podarilo prizvať niektorých vyvolených zo socialistického tábora do svojho kabinetu.
"Sarkozy sa ukázal byť tvrdý vo svojich stanoviskách, čo sa týka Turecka a jeho vstupu do EU a takisto aj v otázkach domácej bezpečnosti. Vyzerá to však, že bude tolerantnejší k proamerickým tendenciám stredoeurópskych elít," komentoval zahraničnopolitické kroky prezidenta Štefunko.

01 - Modified: 2003-06-08 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: Ekonomika porastie rýchlejšie 02 - Modified: 2003-06-08 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: Štát má dosť, zarábame na seba 03 - Modified: 2003-06-08 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: Ecco plánuje rozšírenie
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
02. máj 2024 14:42