StoryEditor

Úspech? Vedieť presne, čo chcem

15.12.2008, 23:00
Autor:
mbmb

Najdôležitejšie zo všetkého je podľa Jany Vyraštekovej presne vedieť, čo chceme dosiahnuť. Úspech potom príde oveľa ľahšie.

Môžete prezradiť ten váš recept na úspech?
V prvom rade si človek musí ujasniť, čo považuje za úspech, pretože iba takým spôsobom sa môže pokúsiť zrealizovať svoje ciele. Za svoj najoverenejší recept na úspech považujem to, že som sa vždy snažila sama pre seba si ujasniť, čo chcem -- a ísť si za tým. Aj keď išlo o riskantné voľby. V tomto som mala už od detstva šťastie, moja mama ma vždy podporovala v mojich rozhodnutiach, nech boli akokoľvek neštandardné.

Ste matkou dvoch malých detí. Ako sa vám podarilo skĺbiť prácu a rodinu?
Úspech je pre mňa vlastne aj to, keď sa na mňa tešia deti a ja za nimi cestujem po ulietanom pracovnom dni plnom prednášok a útržkovitej práce na projektoch. Hovorím tomu môj najväčší experiment -- pokus o životnú rovnováhu medzi rodinou a prácou.

Študovali ste pôvodne biofyziku a chemickú fyziku. Aká cesta viedla od fyziky k ekonomike?
Odjakživa som mala veľmi široký záber záujmov. Na gymnáziu som chcela ísť pôvodne študovať jazyky, ale naša fyzikárka sa spýtala, či nevyskúšam fyziku, podľa nej na to mám. Ja som bola nevyhranená vlastne až dovtedy, kým som si prečítala článok o experimentálnej ekonómii. Až vtedy som zistila, čomu sa chcem celý život venovať. No u mňa vždy išlo aj o to, že som nemala problém vyskúšať niečo nové. Pri svojej práci však doteraz ťažím zo základu, ktorý som sa naučila na "matfyze".

Už mnoho rokov žijete v zahraničí. Existujú veľké kultúrne rozdiely medzi krajinami?
Tým, že človek začne žiť za hranicami, nastaví mu to zrkadlo a zistí, že určité kultúrne zvláštnosti sú všade. Ja som najskôr žila vo Viedni, teraz som už desiaty rok v Holandsku. Tým pádom sa človek naučí, že nikoho sa nedá rýchlo hodnotiť. V každej krajine je veľa ľudí, s ktorými si človek "sadne". Oči sa človeku otvoria až postupne, po rokoch.

Darí sa vám zvládať v zahraničí kariéru aj rodinu?
Našťastie áno, u nás je to iné, než u iných holandských rodín. Spolu s manželom máme flexibilné pracovné podmienky a obaja pracujeme iba štyri dni do týždňa. Výskum sa navyše dá robiť aj doma za počítačom, po večeroch.

menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
04. máj 2024 05:12