StoryEditor

O tom, kto vyhrá, rozhodnú komunisti

29.01.2008, 23:00

Mohol tento "duel" niečo ovplyvniť v preferenciách kandidátov?
Môj osobný názor nijako nezmenil. Myslím si, že lepším kandidátom je Jan Švejnar. Už len preto, že je to človek, ktorý by priniesol do českej politiky čerstvý vietor. Klaus je politik, ktorý je spätý s politikou 90. rokov, či už s jej úspechmi alebo neúspechmi. Pre neho je čas odísť do politického dôchodku.

Je to pre Klausa hendikepom, že pôsobí v politike už dlho?
Môže to byť hendikep u verejnosti, čo vidieť aj na verejnej mienke, ktorá sa presúva k Švejnarovi. Ale ich súboj rozhodne parlament. A tam mu to skôr pomôže. Je spätý s určitými záujmami, môže čokoľvek sľúbiť. Kandidát, ktorý príde zvonku, môže ponúknuť len svoje názory. Švejnar nemá za sebou takú silnú politickú stranu ako Klaus, a nemá ani známosti, styky, kontakty.

Švejnar pomaly dobieha Klausa nielen v podpore verejnosti, ale aj v parlamente. Môže podľa vás nakoniec Klausa poraziť?
Bude to ťažké, pretože nepresvedčil komunistickú stranu. Podľa mňa by pre nich bol oveľa lepším kandidátom Švejnar, pretože by tak nepolarizoval politickú scénu a nezaháňal komunistov do geta. Ale na druhej strane s Klausom majú podobné názory na zahraničnú politiku, akýsi osobitý druh nacionalizmu a nedôveru k Európskej únii a globalizácii. Komunisti si spočítali, že keď sa im podarí voľbu prezidenta predlžovať, tým bude rásť ich cena. Pokúsia sa, aby prvá voľba dopadla neúspešne. Do druhej voľby by spolu so sociálnou demokraciou navrhli iného kandidáta.

Kto by to mohol byť?
Veľa sa hovorí o Jiřím Dientsbierovi alebo Pavlovi Rychetskom. Takisto tvrdia, že v zálohe majú aj ďalšie mená, napríklad Václav Pačes. Všetky tri mená by boli prijateľné aj pre komunistov, aj pre sociálnych demokratov. Zostávalo by len presvedčiť zelených a časť ľudovcov.

Sú teda komunisti tým povestným jazýčkom na váhach, ktorí rozhodnú?
Bohužiaľ áno. Komunisti budú mať skutočne rozhodujúce slovo, to je len svedectvom o tom, aká je česká politika pokrytecká. Na jednej strane proti nim všetci broja, na druhej strane sa kandidáti musia usilovať práve o ich priazeň.

menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
24. máj 2024 02:35