StoryEditor

Tento režim ešte nie je diktatúrou

30.12.2007, 23:00
Autor:
Pavel AchsPavel Achs

Čo považujete za najdôležitejší krok Vladimira Putina v tomto roku?
Myslím si, že Putinovi sa podarilo vytvoriť dojem, že Rusko je opäť veľmocou, ktorá dokáže bojovať so západnou Európou. Tento krok nemal ani tak ohúriť samotný Západ, ako ľudí v Rusku. V skutočnosti sa však Kremeľ nechce hádať a mať spory so Západom. Putin chce byť priateľom západnej Európy. No zároveň chce, aby si Rusi mysleli, že Rusko je silným protivníkom, až akýmsi "nepriateľom" Západu.

Putin končí vo funkcii po ôsmich rokoch. Čo bol, podľa vás, jeho najväčší úspech?
Hlavným úspechom sú silné ceny ropy a zemného plynu. Ale tieto ceny nezávisia od Putina. Je to šťastná náhoda. Ak by sa nezvýšili, už by Putin nebol. Bol by to len slabý prezident, ktorý by si odslúžil štyri roky, teda len prvé funkčné obdobie. Takže práve tieto silné ceny ropy a zemného plynu z neho robia silného prezidenta. Čo sa týka jeho osobných úspechov, podarilo sa mu stabilizovať a posilniť krajinu. Ešte výstižnejšie povedané -- upevnil vzťah medzi krajinou a Kremľom.

Svet však Putina kritizuje za jeho nedemokratické praktiky najmä voči opozícii alebo hlasným kritikom Kremľa...
Podľa môjho názoru je Putinov režim nedemokratický, ale ešte to nie je diktatúra. Je to však tak na polceste k nej. Putin zaviedol autoritatívno-oligarchický režim typu, aké majú niektoré krajiny tretieho sveta. Tam existujú práve takéto režimy s rôznymi stupňami krutosti.

Ak sa stane Putin premiérom, dôjde k zmene ústavy a prerozdeleniu moci medzi neho a budúceho prezidenta?
Myslím si, že sa ústava vážnym spôsobom meniť nebude. No zmenia ju len v jednom jedinom bode. Jedno funkčné obdobie ruského prezidenta nebude trvať štyri, ale sedem rokov. Táto zmena sa však nebude týkať Medvedeva (pravdepodobného nástupcu Putina, pozn. red.) a jeho funkčného obdobia. V budúcom roku ruskí poslanci schvália túto zmenu, aby už Putin, ktorý bude môcť opäť kandidovať v roku 2012, mohol vládnuť sedem rokov.

Rusi Putina priam zbožňujú. Prečo je tak veľmi populárny?
Nepovedal by som, že je "veľmi" populárny. Národ jednoducho do všetkého nevidí. No príčiny jeho obľúbenosti sú dve. Prvá sú spomínané silné ceny za ropu a zemný plyn. S takýmito cenami by som bol populárny aj ja, keby som bol prezidentom. Ktokoľvek s takými kartami by bol obľúbený. A druhá príčina sa volá televízor, respektíve televízne vysielanie. Z takého prokremeľského vysielania musia mať najmä ľudia z nižších vrstiev pocit, že sa všetko zlepšuje. Pretože to hovoria v televízii.

Kritici tvrdia, že Putin odštartoval novú studenú vojnu pre americké plány vybudovať v Česku a v Poľsku protiraketové základne. Ako to vnímajú Rusi?
Je to zvláštne, ale väčšine Rusov sa páči tento "mäkký variant studenej vojny", ako to nazývajú. Samotný Putin studenú vojnu nezačal, on len vytvára dojem, že sa niečo také vrátilo. Je to jeden z jeho populistických krokov. Od balkánskeho konfliktu v 90. rokoch sú Spojené štáty v Rusku veľmi nepopulárne. Odvtedy sa akýkoľvek politik snaží, aby vystupoval pred ľuďmi protiamericky. Je to paradoxné, lebo mnohí majú uložené peniaze napríklad vo Švajčiarsku či v Anglicku. No navonok sa budú tváriť ako nepriatelia Ameriky.

menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
27. apríl 2024 22:37