StoryEditor

Železného odsúdili za daňový únik

Bývalý riaditeľ českej TV Nova Vladimír Železný dostal päťmiliónovú pokutu za krátenie daní. Včera sa voči verdiktu odvolal.

Kedysi mocný šéf televízie Nova a jeden z najvplyvnejších českých podnikateľov Vladimír Železný prehral boj s justíciou v kauze, ktorá znamenala zásadný zlom v jeho kariére. Mestský súd v Prahe mu v pondelok "naparil" päťmiliónovú pokutu a dva roky podmienečne za to, že oklamal štát na daniach pri dovoze cenných obrazov. Podľa úradov napáchal škodu za takmer sedem miliónov českých korún (asi osem a pol milióna slovenských korún).
Železný sa proti rozsudku odvolal, vyjadriť sa k nemu odmietol. HN sa nepodarilo zistiť jeho stanovisko ani včera. Podľa Železného asistentky Edity Gargelovej mal pracovný program nabitý rokovaniami. "Čakali sme oslobodenie. Rozsudok považujem za nezmyselný a dúfam, že odvolací súd to potvrdí," komentoval verdikt súdu Železného obhajca Josef Monsport.
Osudová kauza
Prípad daňového úniku pri dovoze obrazov, medzi ktorými bolo aj slávne dielo Marka Chagalla Jakobov rebrík, nie je jedinou kauzou, v ktorej je Železný obvinený. Vyšetrovatelia však vždy tvrdili, že ide o prípad, ktorý majú najlepšie podložený dôkazmi.
Exriaditeľ televízie Nova mal v Spojených štátoch a vo Veľkej Británii pred necelými desiatimi rokmi nakúpiť dovedna šesť obrazov. Aby sa však vyhol plateniu cla a dane z pridanej hodnoty, dohodol sa s Čechoameričanom Georgeom Novotným, aby na hraniciach vydával obrazy za svoj majetok, ktorý si priváža so sebou do Čiech. Týmto spôsobom mali pripraviť štát o sedem miliónov korún.
"Som nevinný"
Železný od začiatku vinu popieral. Jeho obhajoba tvrdila, že obrazy vydražil v cudzine Novotný a Železný ich kúpil a zaplatil, až keď boli v Česku. Novotný, ktorého taktiež odsúdili v jeho neprítomnosti (žije v USA), však prostredníctvom telemostu vypovedal, že sa na všetkom so Železným vopred dohodli. "S pánom Železným sme sa zhodli, že dovoz umeleckých predmetov zo súkromných zbierok je na prospech krajine a je nezmyslom tieto poplatky platiť," uviedol vo výpovedi.
Túto verziu Železný poprel a pred súdom ju označil za nedôveryhodnú, pretože Novotný figuruje aj v iných trestných kauzách. Trval na tom, že Novotný, si všetko vymyslel po tom, čo sa ho neúspešne pokúšal vydierať. Súčasný český europoslanec sa snažil presvedčiť súd, že o colnom úniku nevedel, a naopak, že Novotnému poskytol peniaze, aby príslušné poplatky zaplatil. Podľa Železného tak neurobil, následne prišiel za ním a hrozil zverejnením colných únikov.
Novotného skutočne obvinili z vydierania exriaditeľa televízie. Žalobca a vyšetrovatelia však o jeho svedectve nepochybovali, pretože sa opierali aj o zhabané dôkazy.
Polícia začala Železného stíhať pre obrazy už v roku 2001, ale pre náročné dokazovanie sa proces začal až o tri roky neskôr. Navyše súd musel čakať až do roku 2005, keď ho poslanci v európskom parlamente zbavili imunity.

01 - Modified: 2003-06-08 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: Premiéra 02 - Modified: 2003-06-08 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: Tipy
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
26. máj 2024 11:32